Za nami VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Za nami VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Tegoroczna edycja odbyła się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Ziołowe kwiaty - magiczne przyprawy.

Kwiaty i zioła zagościły na talerzach, w kosmetykach, w kompozycjach florystycznych, a nawet w częściach garderoby. Wydarzenie odwiedziło liczne grono fanów zdrowego stylu życia, miłośników gastronomii, ogrodnictwa oraz turyści.

W tym roku dla gości festiwalu gotowali szef kuchni Mariusz Siwak oraz szef kuchni Paweł Romankiewicz. W menu szefa Mariusza pojawiła się zupa z kwiatami liliowca, sałatka kwiatowo-warzywna z winegretem szczypiorkowo-koperkowym oraz kasza kuskus z bukietem ziół, warzyw i bakaliami. Szef Paweł zaserwował m.in.: kwiatowy bigos z młodej kapusty, ziołowe risotto z szarpaną wieprzowiną oraz pajdę ze smalcem z soczewicy z kiszonymi liliowcami.

Kwiaty jadalne i zioła były głównym tematem prelekcji dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych zaserwowała porządną dawkę wiedzy. Podczas dwóch dni festiwalu można było dowiedzieć się podstaw - które kwiaty są jadalne, które najpopularniejsze w różnych zakątkach świata i jakie dania z tych kwiatów przygotować.

Podczas festiwalu dzieci mogły wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika, podczas których sadziły kwiaty jadalne, dorośli słuchali prelekcji o zakładaniu ogrodów warzywno-ziołowych oraz kwiatowych.

Na prelekcje o tematyce ogrodniczej zapraszała również Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska. Profesor Krzymińska zabrała gości festiwalu w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie pokazała istniejące już założenia z kwiatami jadalnymi i ziołami. Podczas plenerowych prelekcji goście odwiedzili m.in. Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród lawendowy oraz orientalny. W trakcie tego spaceru można było dowiedzieć się, jak w ekologiczny sposób uprawiać kwiaty jadalne, zioła oraz warzywa.

Profesor Krzymińska to również międzynarodowy sędzia florystyki oraz mistrz w zawodzie florysta. Jej niezwykłe prace można było podziwiać podczas pokazów florystycznych. Zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim na scenie głównej powstały bukiety oraz kompozycje w szkle z ziołami.

W czasie tegorocznej edycji Kulinarnego Festiwalu obyły się, aż trzy konkursy florystyczne. W sobotę kursantki Policealnej Szkoły Cosinus Plus zmagały się w konkursie drużynowym Kwiatowa Garderoba w kategorii strój oraz konkursie indywidualnym Kwiatowa Garderoba - nakrycie głowy.

Podczas festiwalu nie zabrakło carvingu. Na scenie głównej wystąpił mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderskich. Podczas pokazów zaprezentował swoją technikę i stworzył niezwykłe działa sztuki. Pod okiem mistrza można było spróbować własnych sił w carvingu.

Miłośnicy naturalnej pielęgnacji skóry mogli wziąć udział w pokazach kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska zaprezentowała, jak przygotować wodę Królowej Węgier z rozmarynem i lawendą oraz oliwkę do pielęgnacji dłoni z lawendy i rumianku. Indywidulanych porad dotyczących pielęgnacji skóry można było zaczerpnąć na stoisku ekspertki.

Tradycyjnie już podczas festiwalu rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze stoisko handlowe. Jury przy ocenie pod uwagę brało m.in. estetykę stoiska i sposób obsługi. Punkty przyznawane były również za kreatywność.

Zapraszamy na kolejną edycję Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych!