Zdobywcy osiemnastu gwiazdek Michelin w Krakowie!

Zdobywcy osiemnastu gwiazdek Michelin w Krakowie!

Już w piątek 25 października w Krakowie rozpocznie się Europejski Kongres Gastronomiczny FOOD & ART & TECHNOLOGY, czyli spotkanie gwiazdkowych szefów i  branży gastronomicznej.

W Centrum Kongresowym ICE odbędzie się Europejski Kongres Gastronomiczny "Food & Art & Technology", którego partnerem strategicznym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Kongres będzie spotkaniem największych autorytetów w branży restauracyjnej. Dotyczyć będzie zagadnień związanych z turystyką kulinarną, zostanie także poruszona bardzo aktualna tematyka nowych technologii w żywieniu.

W trakcie jednodniowego kongresu w dniu 25 października odbędą się wykłady oraz panele dyskusyjne. Wykład inauguracyjny - "Mózg a smak" poprowadzi prof. Charles Spence, Uniwersytet Oksfordzkiego. W panelu "Sztuka na talerzu" na scenie pojawią się szefowie kuchni - zdobywcy 18 gwiazdek Michelin: Martin Berasategui, Elena Arzak, Paco Perez, Juan Luiz Fernandez, Wojciech Modest Amaro, oraz eksperci Sara Perez, Rafael Anson Oliart.

Drugi panel poświęcony będzie tematyce turystyki kulinarnej. Wezmą w nim udział eksperci z Ministerstwa Sportu i Turystyki RP, przedstawiciel Światowej Organizacji Turystyki, Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, ekspert Przewodnika Michelin, a także przedstawiciele Miasta Kraków oraz Kraków Airport.