Zmiany w Polskiej Izbie Hotelarzy

Zmiany w Polskiej Izbie Hotelarzy

30 września 2021 roku odbyło się Walne Zgromadzenie członków PIH, podczas którego zostały wprowadzone zmiany w Zarządzie Izby oraz wyznaczono cele na najbliższy czas.

W skład Zarządu Polskiej Izby Hotelarzy wszedł Paweł Pyra, Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Chef de cuisine w Hotelu Browar Wiatr Uniejów oraz Hotelu Uniejów ecoActive&Spa, trener kulinarny. Celami, które chce zrealizować w PIH są m.in. inicjowanie projektów dedykowanym szkołom hotelarsko-gastronomicznym, prowadzenie warsztatów dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, prowadzenie i koordynacja szkoleń z zakresu gastronomii, przedstawienie produktów slow cook dla powtarzalności i ułatwienia pracy w obecnej sytuacji braku wykwalifikowanego personelu, promowanie liofilizantów dla powtarzalności smaku danej restauracji czy też kontakt z dyrektorami szkół hotelarskich i gastronomicznych.

Członkiem Zarządu Izby przestał być Zbigniew Kowalski.

Podczas Walnego Zgromadzenia członkowie zaproponowali kilka inicjatyw do zrealizowania przez Zarząd. Są to: utworzenie specjalnego programu szkoleń dla nauczycieli i adeptów szkół hotelarsko-gastronomicznych I i II stopnia; organizacja jesienią 2022 r. Forum Turystyki Prozdrowotnej w Beskidzie Sądeckim; prowadzenie seminariów tematycznych przez ekspertów dla członków Izby; przygotowanie Kodeksu postępowania zgodnie z RODO dla małych i średnich obiektów hotelowych; zmierzenie się z "brakiem rąk do pracy" w branży HoReCa.

Do końca roku mają zostać powołani Menadżerowie Regionalni PIH, w 2021 roku zostanie stworzony katalog dostawców dla członków Izby, a także Izba rozpocznie prace nad stworzeniem grupy zakupowej i platformy zakupowej PIH.

Nowy skład osobowy Zarządu PIH przedstawia się następująco:

- Marek Łuczyński - Prezes Zarządu

- Michał Chabior - Członek Zarządu

- Paweł Pyra - Członek Zarządu

W roku 2021 Izba posiada łącznie 49 aktywnych członków.