Zmiany w projekcie ustawy o wyrobach winiarskich

Zmiany w projekcie ustawy o wyrobach winiarskich

Sejmowa podkomisja nadzwyczajna przyjęła zmiany do rządowego projektu ustawy o wyrobach winiarskich. Ustawa ma dostosować polskie prawo do nowych przepisów dotyczących wspólnej organizacji rynku wina w Unii Europejskiej. W trakcie posiedzenia podkomisji posłowie przyjęli 15 poprawek. Zmiany zostały zgłoszone przez posłankę Teresę Pamułę do rządowego projektu ustawy o wyrobach winiarskich.

Jedno z udogodnień ma na celu umożliwienie zakupu winogron z upraw winorośli winnic zlokalizowanych nie tylko w województwie, ale także w powiatach przyległych do województwa, w którym znajduje się miejsce produkcji wina.

Inna wniesiona zmiana zaakceptowana przez posłów daje umożliwić nabycia  owoców albo miodu pochodzących z województw, w którym zlokalizowana jest produkcja wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich, ale możliwe jest teraz kupno z powiatów przyległych do tego województwa, w którym odbywa się produkcja tych wyrobów.

Pozostałe przyjęte zmiany doprecyzowują i są doprecyzowaniem do przepisów m.in. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.

Następnie podniesiono wymagania jakościowe dla niektórych kategorii fermentowanych napojów winiarskich, ale także wprowadzono zmiany kategorii fermentowania, które pozwolą na lepsze dostosowanie się producentów do wymagań rynku.

Projekt niesie ze sobą poprawki ustawy o wyrobach winiarskich, ponieważ zakłada np. ujednolicenie przepisów dotyczących wymogów produkcyjnych napojów winiarskich. Dodatkowo uproszczono i ujednolicono zasady wpisu do rejestru przedsiębiorców wyrobów winiarskich.

Co jeszcze się zmienia? W zmianach projektowanych przepisów nie będzie już obowiązku posiadania planu obiektów budowlanych na potrzeby dokonania wpisu do rejestru, a także nie trzeba będzie mieć zgody posiadania zbiorników do magazynowania i przechowywania wyrobów winiarskich o określonych minimalnych dozwolonych pojemnościach.

Następnie podniesiono wymagania jakościowe dla niektórych kategorii fermentowanych napojów winiarskich, ale także wprowadzono zmiany kategorii fermentowania, które pozwolą na lepsze dostosowanie się producentów do wymagań rynku.