Znamy Mistrza Polski Sommelierów 2019
Mistrzostwa Polski Sommelierów to prestiżowy konkurs certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI). W tym roku najlepszy okazał się pracujący w londyńskiej restauracji Maciej Łyko.
Konkurs wyłaniający Mistrza Polski Sommelierów certyfikowany przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sommelierów (ASI) miał dwa etapy - zamknięte eliminacje z testem z wiedzy o winie, pisemną degustacją, praktyczną częścią indywidualną oraz finał rozgrywany przed publicznością.
W 19. edycji mistrzostw startowało 29 sommelierów - najwięcej w historii.
Tegoroczne Mistrzostwa Polski Sommelierów wygrał Maciej Łyko, pracujący od lat w londyńskiej restauracji Launceston Place. Łyko pokonał w finale Łukasza Głowackiego z poznańskiej restauracji Muga i ubiegłorocznego wicemistrza, Macieja Sokołowskiego - Head Sommeliera w Młyńska12, który prowadzi własną firmę szkoleniową w Poznaniu.
W degustacyjnej części zadań finałowych zawodnicy musieli zidentyfikować trzy białe wina i podać pełen opis dwóch kolejnych, po czym zmierzyć się z degustacją i rozpoznaniem pięciu alkoholi mocnych.
Odpowiedzi były zróżnicowane pod kątem identyfikacji, lecz zbliżone pod kątem technicznym. Jury przyznaje, że zwłaszcza drugi zestaw degustacyjny był bardzo trudny do identyfikacji - zawodnicy mieli do czynienia z winem pomarańczowym oraz naturalnym. W tej części najlepiej poradził sobie Łukasz Głowacki.
W części praktycznej kolejni finaliści obsługiwali na żywo na scenie trzy stoliki z 12 klientami restauracji, w których role wcielili się jurorzy i wybrani goście.
Konkurencję utrudniały dodatkowe pytania, jak np. dobranie hiszpańskich win do polskich potraw regionalnych czy zarekomendowanie sposobów na promocję win kalifornijskich w Polsce.
Za te zadania największą łączną liczbę punktów zgromadził Maciej Łyko, co zdecydowanie przyczyniło się do jego końcowego sukcesu.
- Uczestnicy mistrzostw mają świadomość, że zadania są trudne i na szczęście nie brakuje im odwagi. Naszym założeniem jest to, by poziom konkursu był bardzo wysoki i nie odbiegał od międzynarodowych standardów. Sommelierzy startujący w zawodach w Polsce odnoszą później sukcesy zagranicą, a Stowarzyszenie aktywnie wspiera ich w przygotowaniach do takich konkursów - mówi Tomasz Kolecki, przewodniczący jury i wiceprezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Imprezami towarzyszącymi finałowi były branżowe degustacje najlepszych win kalifornijskich, hiszpańskich win z regionu Rioja oraz portugalskich win z regionu Tejo.
Laureatom gratulujemy!