Znamy uczestników

Znamy uczestników "Arte Culinaria Italiana" 2020!

W dniu 14 marca 2020 roku  odbędzie się jubileuszowa edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana"  

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej . Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali trzy dania konkursowe: pierwsze danie makaron -  z obowiązkowym użyciem makaronu marki Perino (i dowolnych składników), drugie danie mięsne - polędwica Wellington z obowiązkowym użyciem polędwicy wołowej marki Sokołów (i dowolnych składników) oraz deser - z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej marki Debic (i dowolnych składników).

W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek, Janusz Profus, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio. W jury profesjonalnym technicznym: Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników.

Restauracja Lavenda Cafe&Lunch - Poznań - Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko

Restauracja Biała Róża - Kraków - Adrian Depta, Paweł Pamuła

Hotel Radisson Blu Resort - Świnoujście - Maciej Morański, Andrzej Sawka

Hotel Radisson Collection - Warszawa - Michał Rosiński, Jacek Schliske

Amore Mio Pizza&Grill - Elbląg - Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski

Klimat Bistro -  Zielona Góra - Kacper Szafrański, Luiza Kuta

Hotel Grand Ascot - Restauracja Four - Kraków - Kinga Brańka, Wit Wojas

Hotel Blue Diamond - Nowa Wieś k.Rzeszowa - Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski

Hotel Fabryka Wełny - Pabianice - Michał Bielecki, Piotr Czech

Restauracja Il Pardino - Poznań - Marek Szuba, Patryk Czemierowski

Hotel Restauracja Piano - Lublin - Piotr Huszcz, Dariusz Cygan

Restauracja Ed Red - Warszawa - Łukasz Kostrzewski, Marek Paczuski

Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli - Koźmin Wielkopolski - Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego - deseru Debic oraz wybranych składników.

Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.