Znamy uczestników konkursu "Czas na rybę!"
W dniach 5-6 października 2019 roku w Zamku Książęcym w Niemodlinie odbędzie się druga edycja kulinarnego konkursu "Czas na rybę!". Organizatorzy ogłosili uczestników zarówno w konkursie dla szefów kuchni jak i uczniów szkół gastronomicznych.
Kulinarny konkurs "Czas na rybę!" organizowany przez RLGD "Opolszczyna" podczas 9. Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego odbędzie się w dniach 5-6 października 2019 roku w Zamku Książęcym w Niemodlinie.
Pierwszego dnia o zwycięstwo w konkursie na najlepszą potrawę z karpia powalczą uczniowie szkół gastronomicznych z terenu województwa opolskiego. Natomiast drugi dzień to zmagania Szefów Kuchni z całej Polski.
Organizatorzy ogłosili listę uczestników, którzy wezmą udział w obu konkursach.
W konkursie dla uczniów szkół gastronomicznych - 5 października 2019 roku - o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego oraz maślanki konkurować będą:
- Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie, w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman
- Zespół Szkół Rolniczych im. T. Kościuszki w Namysłowie, w składzie: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska
- Zespół Szkół Ekonomicznych Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wodzisława Śląskiego, w składzie: Anna Elsner, Sylwia Smyczek
- Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Śląskich z Kędzierzyna-Koźle, w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.
Natomiast w konkursie dla szefów kuchni - 6 października 2019 roku - o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego i maślanki rywalizować będą:
- Zespół z MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak
- Zespół z Restauracji Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński
- Zespół z Restauracji Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong
- Zespół z Restauracji Podpromie Anna Pietrasz z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek
- Zespół z Restauracji Bania sp. z o.o. z Białki Tarzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski
Zawodników w konkursie dla szefów kuchni oceniać będzie Jury w składzie: Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski oraz Tomasz Smoczyk.
Oba konkursy odbędą się już niebawem - w dniach 5-6 października w Zamku Książęcym w Niemodlinie.
Więcej informacji na www.swietokarpia.pl