Znamy wszystkie nazwiska uczestników Bocuse d'Or Europe 2020
Po serii rund krajowych, Bocuse d'Or Europe będzie kolejnym i przedostatnim etapem dla szefów kuchni, którzy zakwalifikują się do wielkiego finału i spróbują zdobyć tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie.
Zdaniem Dyrektora Gastronomicznego Bocuse d'Or, Florenta Suplissona, wszyscy kandydaci mieli więcej czasu na szkolenia i przygotowania z powodu pandemii, która opóźniła wydarzenie, a to może przynieść wiele zaskakujących zwrotów akcji.
- To wyjątkowe doświadczenie dla uczestników, którzy będą musieli wykazać się znakomitymi umiejętnościami gotowania i wykazać się dużym wyczuciem estetyki, oryginalności i kreatywności, aby przekonać do siebie i zwrócić uwagę sędziów - powiedział Suplission. - Z niecierpliwością czekamy na powitanie wszystkich szefów kuchni w Tallinie w październiku! - dodał.
Szefowie kuchni będą musieli przygotować dwa dania. Pierwsze to przepiórka estońska, ceniona za pyszne, delikatne mięso i zwiększoną produktywność jajek. Danie drugie to sum, który jest hodowany głównie w południowej Estonii. W przypadku obu pozycji głównym wyzwaniem dla uczestników będzie wyróżnienie się kreacją.
Do 7. europejskiej edycji wybrano łącznie 19 uczestników:
COUNTRY |
CANDIDATE |
Spain |
Albert Boronat |
Netherlands |
Marco van der Wijngaard |
Turkey |
Serhat Eliçora |
Iceland |
Sigurdur Laufdal |
Estonia |
Artur Kazaritski |
Denmark |
Ronni Vexoe Mortensen |
Sweden |
Sebastian Gibrand |
Georgia |
Erik Sarkisian |
Poland |
Jakub Kasprzak |
Belgium |
Lode De Roover |
Latvia |
Dinars Zvidrinš |
Croatia |
Jurica Obrol |
Hungary |
István Veres |
Finland |
Mikko Kaukonen |
France |
Davy Tissot |
Switzerland |
Alessandro Mordasini |
Italy |
Alessandro Bergamo |
Russia |
Viktor Beley |
Norway |
Christian Andre Pettersen |
Bocuse d'Or Europe Tallinn 2020 odbędzie się w dniach 15-16 października w Saku Suurhall. W konkursie wezmą udział szefowie kuchni z 19 krajów europejskich. Bocuse d'Or to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie, ogłoszony w 1987 roku przez światowej sławy francuskiego szefa kuchni Paula Bocuse. Zainspirowany porywającą atmosferą wydarzeń sportowych Paul Bocuse postanowił zorganizować pokaz poświęcony sztuce gotowania. Co dwa lata Wielki Finał Bocuse d'Or przyciąga do Lyonu, rodzinnego miasta Paula Bocuse, 24 najlepszych szefów kuchni z całego świata, którzy tworzą swoje dania na oczach widzów.