Znamy zwycięzców konkursu

Znamy zwycięzców konkursu "Smaki Podlasia"

I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Smaki Podlasia przeszedł do historii. 7 marca o godzinie 18:00 odbyła się gala, na której wręczono nagrody zwycięzcom biorącym udział w zawodach.

Na pierwszym miejscu stanęli Artur Sienkiewicz i Maciej Wiśniewski - Asto Team Białystok. Drugie miejsce przyznano Piotrowi Wielgo i Jarosławowi Ciołek z restauracji Nova Best Western Felix z Warszawy. Podium zamknęli Łukasz Mularczyk i Daniel Aluchnia z Hotelu Lipowy Most Borki.

Uczestnicy konkursu stworzyli dania z produktów które znajdowały się w black boxie: kurczaka zagrodowego firmy Drosed, sera korycińskiego,kaszy pęczak, warzyw korzeniowych (marchwi, selera, pietruszki, buraków, ziemniaków), śmietany 31% i masła firmy Debic oraz słodkiej musztardy firmy Develey.

Całość sędziowało szacowne grono kucharzy z całego kraju. Kucharze walczyli w pocie czoła z czasem i stresem. Na końcu stworzyli piękne i smaczne dania, a końcową klasyfikację uformowały niuanse.

Celem konkursu było budowanie świadomości społeczności lokalnej dotyczącej produktu lokalnego oraz promocji polskiej wsi w kraju oraz wsparcie terenów wiejskich i producentów lokalnych poprzez zakup i wykorzystanie produktów lokalnych. Realizowanie konkursu przyczynia się do promocji regionu Podlasia, wykorzystując potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej i ogółu społeczeństwa, odkrywanie, poznawanie i prezentowanie kulinarnych tradycji Podlasia.