Znane i nieznane szczepy białego wina
W trakcie wakacyjnych podróży staramy się nie tylko odwiedzić nowe miejsca, ale również poznać je kulinarnie. Odwiedzając europejskie wakacyjne destynacje, warto poszukać win z lokalnych, mniej poznanych szczepów. Dodatkowy czas poświęcony w supermarkecie albo lokalnym sklepie z winami zwróci się nam w postaci zupełnie nowych doznań smakowych. Oto kilka z moich osobistych poleceń.
Grasevina - Chorwacja
Popularny szczep winorośli nie tylko w Chorwacji, ale również na Węgrzech i Austrii (gdzie znajdziemy go pod nazwą Welshriesling). Prosty i odporny na choroby szczep szybko zakorzenił się na chorwackim wybrzeżu, dając niewymuszone, często sprzedawane wprost z tanka białe lekkie wina. Winiarze, którzy poświęcą mu więcej uwagi i pracy, potrafią otrzymać niesamowicie aromatyczne i ciekawe wina. Grasevina świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych owoców morza. Mnie najbardziej smakowała w połączeniu z doradą pieczoną w soli.
Juhfark - Węgry
Mniej znany węgierski szczep, który rzadko występuje pojedynczo, częściej zetkniemy się z nim kupażach (mieszankach) z innymi węgierskimi odmianami. Najczęściej możemy go spotkać w regionie Somlo, na północno-zachodnim krańcu Węgier. To tam, uprawiany na wulkanicznych glebach, pokazuje swój niezwykły cytrusowo-mineralny charakter. Fantastyczny dodatek do pieczonych serów, np. feta lub cammembert, mi osobiście wspaniale podszedł do pizzy z czterema serami.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<