Znany jest Mistrz Polskich Sommelierów 2021!

Znany jest Mistrz Polskich Sommelierów 2021!

W miniony weekend miała miejsce dwudziesta edycja Mistrzostw Polski Sommelierów, którą wygrał Adam Tomczak z Mielżyński Wine Spirits Specialities w Poznaniu. Adam pokonał w finale Arkadiusza Kurowskiego pracującego jako head sommelier w warszawskiej restauracji Flaming&Co, oraz Marcina Krzystolika z poznańskiej Winiarni pod Czarnym Kotem. Tomczak zdobył też tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. W XX edycji mistrzostw startowało 26 osób.

W każdej części zawodów pojawiły się nowe konkurencje, zaskoczeniem był też skład finalistów. Wszyscy uczestnicy finału byli w nim debiutantami, choć w zawodach startowali już wcześniej. Finał z udziałem publiczności składał się z części praktycznej, sensorycznej i teoretycznej. Każdy z trzech finalistów w bardzo wymagającym czasie 15 minut musiał obsłużyć na scenie 4 stoliki, przy których siedzieli sędziowie. Zadaniem było zaserwowanie szampana i białego wina, dekantacja i serwis wina czerwonego przy użyciu specjalnego otwieracza, przygotowanie koktajlu ?grasshopper? oraz serwis win wzmacnianych wraz z propozycją odpowiednich deserów.

Podczas eliminacji zawodnicy pisali test z wiedzy o winie, dobierali wino do jedzenia
i w degustacji w ciemno identyfikowali wino i alkohole. Mieli też zadanie dotyczące sprzedaży wina. W półfinałach, do których zakwalifikowało się 10 sommelierów, zadaniem była degustacja opisowa szampana, połączenie go z wybraną spośród 3 przygotowanych  przekąsek oraz test sprzedażowy.

W części sensorycznej zawodnicy mierzyli się z identyfikacją rieslinga z Australii
i hiszpańskiego verdejo, przy czym każde podane było w dwóch różnych kieliszkach. Żadnemu z finalistów nie udało się poprawnie nazwać wina ani zgadnąć, że mieli do czynienia z dwoma, a nie z czterema winami, co świadczy o tym, jak duże znaczenie w odbiorze wina ma szkło,

w jakim jest serwowane. Zaskakująco trudne do opisu okazały się też wina czerwone i żaden z finalistów nie odgadł  nazwy wina, które degustował i opisywał.

W części teoretycznej zawodnicy wybierali dla konkurentów i siebie po 1 spośród 10 przygotowanych pytań. Ostatnią konkurencją było wspólne dla wszystkich finalistów pytanie dotyczące Konkursu Polskich Win w Jaśle. W tej części zawodnicy zdobyli tyle samo punktów za pierwszą konkurencję, lecz żaden nie udzielił poprawnej odpowiedzi na ostatnie pytanie.