Znany jest zwycięzca polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or!

Znany jest zwycięzca polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or!

Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej zwyciężył w tegorocznej polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or zorganizowanej przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Zwycięzca otrzymał 2 000 zł i statuetkę, a szkoła, w której na co dzień szlifuje swoje kulinarne umiejętności 3 000 zł w bonach na zakupy do Selgros Cash & Carry oraz puchar. Dwuetapowe zmagania oficjalnie zakończyły się 18 czerwca, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Konkurs został zorganizowany mimo pandemii, z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa, a jesienne eliminacje odbyły się wyjątkowo w formule online.

- Bardzo cieszymy się, że mimo pandemii udało nam się przeprowadzić kolejną edycję konkursu Les Chefs en Or. To kolejny dowód naszego wsparcia dla branży. Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom, a szczególnie oczywiście tym, którzy stanęli na podium, gdyż tegoroczny poziom był bardzo wysoki. Cieszymy się, że możemy wspierać zapał i kulinarny talent każdego z nich. Mamy nadzieję, że to dopiero początek ich sukcesów w kulinarnym świecie - mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry. - Ważnym elementem jest także możliwość wsparcia szkół gastronomicznych. Dzięki temu możemy przyczynić się do rozwoju młodych kucharzy - dodaje. 

Zadaniem w konkursie było przygotowanie dania na bazie dowolnie wybranego kawałka mięsa uwzględniając produkty oraz tradycje kulinarne regionu, z którego pochodzą zawodnicy. Młodzi kucharze mogli sprawdzić swoje umiejętności w temacie "sztuka mięsa" oraz powalczyć o wartościowe nagrody dla siebie oraz swoich szkół w polskiej edycji konkursu Les Chefs en Or. W wyniku tych zmagań wyłoniono dziewięciu najlepszych uczniów ze szkół gastronomicznych z całej Polski.

O tym jaki produkt zostanie wzięty na warsztat przez młodych kucharzy zdecydowali internauci, w głosowaniu na profilu Facebook Instytutu Kulinarnego Transgourmet, wybierając między łososiem, perliczką i selerem. W finale, który odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy na bazie selera.

Po zaciętej rywalizacji, która wymagały nie tylko umiejętności, wiedzy, ale i wyobraźni, zwyciężył Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej. Danie, które zapewniło mu pierwsze miejsce na podium to strudel z selera z jabłkiem, żurawiną, kolendrą i palonym masłem. Zaraz o nim znalazł się bombon z kaszanki w panko, grasica smażona na maśle, mizeria z karmelizowanym rabarbarem oraz sos demi glace z wiśniami w żelu, ziarnami kawy i korzennymi przyprawami.

- Seler był dla mnie wyzwaniem, to dość trudne warzywo i osobiście nie jest moim ulubionym. Jednak ostatnio inspirują mnie jarzyny, szczególnie te niepopularne, dzikie zioła i rośliny jadalne. Sporo eksperymentuję i próbuje różnych połączeń w kuchni, dzięki czemu wykonałem danie finałowe, z którego jestem zadowolony i które zapewniło mi wygraną. Talerz, który przygotowałem na początku powstał na papierze. To mój sposób pracy nad nowymi kompozycjami. Najpierw szkicuję i maluję, bawię się składnikami a następnie dopracowuję je. Bardzo chciałem, żeby seler w moim daniu był zapieczony w cieście, w związku z tym, że lubię także cukiernictwo zdecydowałem się na podanie go w strudlu w lekko słodkim wydaniu - mówi Tomasz Jarmolski.

W skład jury, które oceniało młodych kucharzy weszli: Jan Kuroń - autorytet kulinarny, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu, Jarosław Uściński - prezes Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Andrzej Drus - manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Marek Burkacki - szef kuchni Instytutu Kulinarnego Transgourmet.

- Konkurs Les Chefs en Or to absolutnie fantastyczny projekt i inicjatywa. Po pierwsze, jest to wsparcie gastronomii poprzez realne działania, ale także dostrzeżenie młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych i pomoc w rozwinięciu im skrzydeł. Wszystko to na światowym poziomie realizacji i w bardzo przyjemnej atmosferze - podsumowuje Jan Kuroń.

Była to już kolejna edycja konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych organizowana przez Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Poprzednia miała miejsce w listopadzie 2019 roku i także cieszyła się dużym zainteresowaniem.

Relacja z wydarzenia dostępna jest na Instagram Stories Instytutu Kulinarnego Transgourmet a już niebawem na kanale YouTube instytutu pojawi się film z finału.