Zwycięzcy Caffe Vergnano Best Barista 2018
Poznaliśmy zwycięzcę ogólnopolskiego finału Vergnano Best Barista 2018. Po pasjonującej walce najlepszym baristą okazał się Tomasz Łój, na co dzień pracujący w Krakowie. Drugie miejsce zajął Kuba Kalusiński z Poznania a na najniższym stopniu podium stanął reprezentant Ustki - Maciej Bożek. Zwycięzca otrzymał nagrodę główną w postaci tygodniowego szkolenia we Włoszech.
Sześciu reprezentantów z pięciu Polskich miast zmierzyło się w walce o tytuł Caffe Vergnano Best Barista 2018. Uczestnicy, którzy przebrnęli przez etap regionalnych kwalifikacji w Krakowie, Wrocławiu oraz Sopocie pojawili się w mieście królów polskich, aby zaprezentować swoje baristyczne umiejętności przed jury. W finale udział wzięli (wg. kolejności występów): Jakub Gwiszcz (Kraków), Mariusz Bałut (Kościan), Maciej Bożek (Ustka), Katarzyna Kopała (Wrocław), Tomasz Łój (Kraków), Kuba Kalusiński (Poznań).
Finaliści w ciągu 30 minut musieli przygotować dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie kawowe drinki. Włosko-polskie Juryoceniało nie tylko jakość wykonania i technikę pracy, ale również sposób autoprezentacji uczestników..
Zwycięzcą konkursu został krakowianin Tomasz Łój, pracujący na co dzień w Nadwiślańska Resto&Vodka Bar w Krakowie. Oprócz podania idealnego espresso wykonał cappuccino z wylosowanym wzorem rozety oraz zaprezentował swoją własną wersję tego latte art. Jury doceniło również smak jego drinka na bazie kawy z dodatkiem Wermutu Martini Rubino oraz włoskiej wódki ziołowej Fernet Blanca. Zwycięzca konkursu w nagrodę wyjedzie do Włoch, gdzie będzie miał okazję wziąć udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla basistów prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.