Zwycięzcy Caffe Vergnano Best Barista 2018

Zwycięzcy Caffe Vergnano Best Barista 2018

Poznaliśmy zwycięzcę ogólnopolskiego finału Vergnano Best Barista 2018. Po pasjonującej walce najlepszym baristą okazał się Tomasz Łój, na co dzień pracujący w Krakowie. Drugie miejsce zajął Kuba Kalusiński z Poznania a na najniższym stopniu podium stanął reprezentant Ustki - Maciej Bożek. Zwycięzca otrzymał nagrodę główną w postaci tygodniowego szkolenia we Włoszech.

Sześciu reprezentantów z pięciu Polskich miast zmierzyło się w walce o tytuł Caffe Vergnano Best Barista 2018. Uczestnicy, którzy przebrnęli przez etap regionalnych kwalifikacji w Krakowie, Wrocławiu oraz Sopocie pojawili się w mieście królów polskich, aby zaprezentować swoje baristyczne umiejętności przed jury. W finale udział wzięli (wg. kolejności występów): Jakub Gwiszcz (Kraków), Mariusz Bałut (Kościan), Maciej Bożek (Ustka), Katarzyna Kopała (Wrocław), Tomasz Łój (Kraków), Kuba Kalusiński (Poznań).

Finaliści w ciągu 30 minut musieli przygotować dwa idealne espresso, odtworzyć wylosowany wzór latte art na perfekcyjnym cappuccino, zaprezentować własny pomysł na mleczny wzór, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie kawowe drinki. Włosko-polskie Juryoceniało nie tylko jakość wykonania i technikę pracy, ale również sposób autoprezentacji uczestników..

Zwycięzcą konkursu został krakowianin Tomasz Łój, pracujący na co dzień w Nadwiślańska Resto&Vodka Bar w Krakowie. Oprócz podania idealnego espresso wykonał cappuccino z wylosowanym wzorem rozety oraz zaprezentował swoją własną wersję tego latte art. Jury doceniło również smak jego drinka na bazie kawy z dodatkiem Wermutu Martini Rubino oraz włoskiej wódki ziołowej Fernet Blanca. Zwycięzca konkursu w nagrodę wyjedzie do Włoch, gdzie będzie miał okazję wziąć udział w jednym z najbardziej prestiżowych szkoleń dla basistów prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.