Zwycięzcy prestiżowego Bocuse d'Or

Zwycięzcy prestiżowego Bocuse d'Or

Co dwa lata serce targów handlowych Sirha bije w rytmie finału prestiżowego konkursu Bocuse d'Or. Po wielu miesiącach przygotowań dwudziestu czterech najbardziej obiecujących szefów kuchni na świecie stanęło do dwudniowej rywalizacji.

Przed wzięciem udziału w finale uczestnicy musieli najpierw zdobyć kwalifikacje w ramach selekcji kontynentalnej (Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or w regionie Azji i Pacyfiku oraz Bocuse d'Or w Ameryce Łacińskiej, a także po raz pierwszy w Bocuse d'Or Africa)

Zwyciężył Kenneth Toft-Hansen z Danii. Drugie miejsce zdobył Sebastian Gibrand ze Szwecji, a brąz - Christian André Pettersen z Norwegii.

Zwycięski zespół składał się z szefa kuchni Kennetha Toft-Hansena, z Svinklov Badehotel Isbod i Christiana Wellendorfa Kleinherta, który również zdobył nagrodę Best Commis. Amerykanie, szef kuchni Matthew Kirkley i jego commis Mimi Chen, nie dostali medalu w tym roku. Inni zwycięzcy to Finlandia za najlepszy motyw na talerzu i Francja za najlepszy motyw na talerzu. W tym roku Stany Zjednoczone zajęły dziewiąte miejsce.