Zwycięzcy trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Zwycięzcy trzeciej edycji konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa

Spośród dwudziestu prac konkursowych zwyciężyła ta zgłoszona przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Jury wyróżniło również szkoły z Jarosławia i Suwałk, a publiczność największą liczbą głosów nagrodziła placówkę z Zamościa.

Udział w konkursie wzięło 20 wyselekcjonowanych wcześniej szkół gastronomicznych z całego kraju. Zadaniem zespołów reprezentujących placówki było przygotowanie dania z polskiej kuchni historycznej, z wykorzystaniem produktów marki MAKRO Chef: suszonych śliwek, borowików w zalewie oraz czosnku. Jury postanowiło nagrodzić następujące szkoły:

- 1. miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, który przygotował kiszkę z sandacza na musie z karczocha z karmelizowanym burakiem, puree z zielonego groszku, slice z borowika i białego czosnku, chips ze skorzonery;

- 2. miejsce: Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Danie przygotowane przez uczniów to czosnkowa micha mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawana z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami,

- 3. miejsce: Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przygotował konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.

Ponadto na facebookowym profilu programu Szef Dla Młodych Talentów odbył się plebiscyt na nagrodę publiczności. Rywalizacja była bardzo zacięta, a samo głosowanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ? w sumie oddano ponad 15 tysięcy głosów! Decyzją publiczności:

- 1. miejsce, z wynikiem 3374 głosów, zajął Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 5 im. Józefa Piłsudskiego w Zamościu, który przygotował bażanta faszerowanego, opiekanego w sianie z sosem z suszonych śliwek, pierogiem biłgorajskim i surówką z białej rzodkwi;

- 2. miejsce, z wynikiem 2578 głosów, przypadło Zespołowi Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu. Uczniowie przygotowali czosnkową michę mięsiwa z dzika w asyście borowików, wędzonych śliwek i jałowca, podawaną z musem śliwkowym oraz smażonymi pierogami;

- 3. miejsce, z wynikiem 1412 głosów, zajął Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach, który przyrządził konfitowaną pierś z gęsi z sosem śliwkowym na piasku z kaszy gryczanej w towarzystwie puree z topinamburu i szalszy.

Konkurs Wyzwanie MAKRO Chefa prowadzony jest w ramach projektu Szef dla Młodych Talentów. Adresowany jest do uczniów wszystkich szkół gastronomicznych w Polsce, a jego celem jest wspieranie przyszłych szefów kuchni, stawiających pierwsze kroki w karierze. Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, którego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni. W ramach programu odbywają się Miksery Kulinarne i staże; udostępniane są również materiały edukacyjne. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.szefdlamlodych.pl oraz na Facebooku www.facebook.com/szefdlamlodychtalentow.