Zwycięzcy Wielkopolskiego Kucharza Roku

Zwycięzcy Wielkopolskiego Kucharza Roku

W ostatni piątek odbyła się VI edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku - Konkursu im. Rafała Jelewskiego, który nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski. Wydarzenia odbyło się w przepięknym obiekcie - Ostoja Chobienice.

Wspaniali goście, emocjonujące zmagania, niezwykle pozytywna  energia i rodzinna atmosfera sprawiły że był to niesamowity dzień. 12 uczestników walczyło o tytuł najlepszego wielkopolskiego kucharza i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, przygotowując dania z użyciem trzech obowiązkowych składników: mięsa królika, cebuli, gorczycy. Jednocześnie zmaganiom tym po raz pierwszy towarzyszyły XII Mistrzostwa Polski w Carvingu.

Zmaganiom towarzyszyły liczne atrakcje. Pokazy kulinarne oraz degustacje potraw regionalnych m.in. w wykonaniu Pawła Salamona przyciągnęły  grono smakoszy. Z kolei na świeżym powietrzu można było zasmakować potraw z grilla, przygotowanych przez Mistrza Świata BBQ ? Macieja Grubmana.

Tradycyjnie zmagania uczestników zostały uwieńczone motylkowa galą, podczas której poznaliśmy zwycięzców. Mistrzostwa Polski w Carvingu wygrał Adrian Jaworski. Za nim uplasowała się na drugim miejscu ? Elżbieta Bugaj, a na trzecim - Daniel Bewko. Podczas ogłoszenia wyników Wielkopolskiego Kucharza Roku nie zabrakło zaskoczenia, za sprawą zwycięzcy ? Michała Kozłowskiego, który oddał przywilej wystartowania w Kulinarny Puchar Polski zdobywcy drugiego miejsca, czyli Pawłowi Kuberze z Hotel DeSilva Premium Poznań. Trzecie miejsce zajął Marcin Owsianny - Hotel HP Park Poznań.

Podczas gali goście mogli zasmakować dań przygotowanych przez najlepszych wielkopolskich kucharzy pod kierunkiem Dominika Brodziaka. Zaskoczyła również Ewa Drzewicka, której autorstwa tor pojawił się podczas gali, zjeżdżając z sufitu!

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom, ale także organizatorom, którzy nie tylko dopięli wszystko na ostatni guzik, ale mieli również czas i energię na niemałą dawkę zaskoczeń.