Zwycięzcy Junior Culinary Cap 2019

Zwycięzcy Junior Culinary Cap 2019

6 lutego 2019 roku odbyła się druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Junior Culinary Cap" organizowana przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia.

Organizatorzy otrzymali 22 zgłoszenia do konkursu. Po wstępnej eliminacji postanowiono, że 19 zgłoszeń do konkursu spełnia wszystkie wymogi regulaminowe. Z tych zgłoszeń zostało wybranych 8 finalistów prezentujących najwyższy poziom merytoryczny, techniczny jak i wizualny. Finał konkurs odbył się w Hotelu Kongresowy - Centrum Biznesu ul. Al. Solidarności 34 Kielce w godzinach 9:00 ? 15:00.

W walce o złoto, do walki zakwalifikowali się: Daniel Bewko - Zespół Szkół Zawodowych nr. 4  OPOLE; Szymon Janecki - Zespół Szkół Gastronomicznych WROCŁAW, Karolina Bogocz - Zespól Szkół Ekonomicznych WODZISŁAW ŚLĄSKI; Arkadiusz Woźniak - Technikum Lider LUBLIN; Karol Starzyk - Zespół Szkół ZDZ KIELCE; Tobiasz Baluka - Technikum Lider LUBLIN; Dawid Rozmus - Zespół Szkół nr. 1 NOWY SĄCZ; Krzysztof Kowalski - Zespół Szkół Gospodarczych RZESZÓW.

Ośmiu uczestników, którzy przeszli pierwszy etap, zmagali się podczas finału z zadaniem, którym było przygotowanie w 90 minut potrawy konkursowej z łososia, dowolnego rodzaju soczewicy i wybranego przez siebie smaku primerby Knorr Profesjonal. Zawodnicy rywalizowali indywidualnie w dwóch turach.

Przygotowane dania oceniło profesjonale jury. Zbigniew Kopycki - przewodniczący jury, Tomasz Pawlusek, Robert Głyda, Grzegorz Miśta, Piotr Papież

Jurorzy byli zgodni w opinii, że zawodnicy zaprezentowali wysoki poziom. Wykazali się niekonwencjonalnymi połączeniami smakowymi i różnorodnymi technikami pracy. Co ciekawe punktacja różniła się pomiędzy poszczególnymi uczestnikami nieznacznie, można powiedzieć, że zawodnicy z pierwszej trójki szli ze sobą nóż w nóż. Oto zwycięzcy:

Pierwsze miejsce - Krzysztof Kowalski (ubiegłoroczny zwycięzca obronił tytuł mistrzowski)

Drugie miejsce - Dawid Rozmus

Trzecie miejsce - Karol Starzyk

Samą imprezę poprowadził uczestnik wielu konkursów kulinarnych i szef kuchni z Unilever Food Solutions Konrad Birek. Podczas drugiej edycji konkursu nie zabrakło też wielu atrakcji m.in. pokazu sushi w wykonaniu Michała Kostrzewy właściciela kieleckiego lokalu Sushiya, który posiada doskonałe rekomendacje wśród odwiedzających gości zarówno z polski jak i zagranicy. Odwiedził nas też złoty medalista z Kulinarnego Pucharu Świata 2018 w Luksemburgu, tegoroczny mistrz świata w carvingu Grzegorz Gniech oraz Sylwia Kruszyńska. Nasz mistrz w trakcie konkursu przeprowadził pokaz carvingu oraz opowiedział o tej nie łatwej sztuce rzeźbienia oraz co trzeba zrobić, aby zostać mistrzem świata.

Laureaci otrzymali liczne nagrody rzeczowe i zaproszenia na szkolenia kulinarne min. do Akademii Kulinarnej "Farutex". Szkoła, której uczestnik zwyciężył otrzymała Puchar Grand Prix, ufundowany przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Partnerami strategicznymi wydarzenia byli: firma Unilever, Hotel Kongresowy - Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.