Przepisy

Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem

Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować.

Rwana wieprzowina

Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą.

Perliczka

słonecznik/mizeria z zielonego ogórka/suszona młoda kapusta/karotka/popcorn pieprzowy

Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje

Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi.

Sernik z koziego sera z lodami z suszonych pomidorów

Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkami mascarpone i kozi ser.

Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym

Jogurt, mleko i starte nasiono tonki dokładnie mieszamy, następnie chowamy do zamrażarki i co 10-15 minut mieszamy, aż całość się zmrozi.

Podwędzane lody z kalafiora

Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.

Polędwiczka wieprzowa z kaszą jaglaną

Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy. Nacieramy olejem, płatkami czosnku, tymiankiem i grubo mielonym pieprzem. Mocno zawijamy w folię, nadając kształt cygara i odkładamy na noc do lodówki.

Karkówka z jarmużem i serem korycińskim

Puree z grillowanej marchwi, róża z grillowanej cukinii, pieczony borowik

Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem

Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin

Śledź

Suflet ze śledzia na ciepło-gorąco oraz Śledź w podlaskich kurkach i oleju

Kaczka pieczona z jabłkiem, żurawiną i ziemniakami truflowymi

Kaczkę umyj i oczyść. Połącz wszystkie składniki marynaty (olej, cukier brązowy, majeranek, drobno pokrojony czosnek, grubo mielony pieprz, sól) i zamarynuj mięso w połączonych składnikach marynaty.

Pierogi

Ze śliwkami i orzechami