Przepisy

Pierś kurczaka\pietruszka\grzyby

Filet z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, rolujemy i gotujemy sous-vide przez 30 min w temperaturze 64°C. Przed podaniem filet przesmażamy na patelni z dodatkiem masła.

Łosoś podwędzany z nutą cytrusów

Wymieszać sól, cukier, otartą skórkę z cytrusów i dodać kilka kropel Angustura Orange Bitter. Filet z łososia pokryć mieszanką i odstawić na 20 minut. Następnie dokładnie opłukać i wysuszyć.

Królik

Mięso dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą i starannie osuszamy. To samo robimy z nerkami. Przesmażamy łopatki z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, a następnie zalewam porto i amaretto

Ozory/naleśnik/chrzan z syfonu/pory

Ozory na 72 godziny wkładamy do solanki. Po tym czasie wyciągamy i wkładamy do lekko gazowanej wody na 24 godziny.

Kalmary/sepia/fenkuł

Kalmary, zanim zostaną użyte w przepisie, należy odpowiednio przygotować. Zabieg czyszczenia kalmarów jest bardzo prosty

Nieziemsko chrupiące ciasteczka z płatkami

Masło, cukier i miód umieść w dużym garnku i zagotuj często mieszając, a następnie gotuj około 2-3 minut. Płatki i dodatki wsyp do powstałej masy i bardzo dokładnie (ale w miarę delikatnie) wymieszaj.

Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka

Jagnięcinę zmielić, dodać bulion, czosnek niedźwiedzi, świeży lubczyk, rozpuszczone masło, przyprawić. Formować małe kulki.

Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski

Rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Całość zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę awokado.

Konfitura z jarzębiny

Zebrane grona myjemy, osączamy na sicie, odrywamy od szypułek. Zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy owoce, gotujemy 5-7 minut, osączamy.

Podlaska jagnięcina ze skorzonerą i rydzami

Oczyszczony comber jagnięcy solankujemy i gotujemy sous vide 56 stopni przez 45 minut. Obsmażamy, bastujemy masłem, porcjujemy na kotleciki

Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem

Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować.

Rwana wieprzowina

Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą.

Perliczka

słonecznik/mizeria z zielonego ogórka/suszona młoda kapusta/karotka/popcorn pieprzowy

Wegański mus z gorzkiej czekolady z malinami i słodkim pudrem z siemienia lnianego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną wody. Płyn z ciecierzycy przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje

Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi.

Sernik z koziego sera z lodami z suszonych pomidorów

Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy łyżkami mascarpone i kozi ser.

Lody jogurtowe z tonką i rokietnikiem w syropie rozmarynowym

Jogurt, mleko i starte nasiono tonki dokładnie mieszamy, następnie chowamy do zamrażarki i co 10-15 minut mieszamy, aż całość się zmrozi.

Podwędzane lody z kalafiora

Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.

Polędwiczka wieprzowa z kaszą jaglaną

Polędwiczkę dokładnie oczyszczamy. Nacieramy olejem, płatkami czosnku, tymiankiem i grubo mielonym pieprzem. Mocno zawijamy w folię, nadając kształt cygara i odkładamy na noc do lodówki.

Karkówka z jarmużem i serem korycińskim

Puree z grillowanej marchwi, róża z grillowanej cukinii, pieczony borowik

Baba ziemniaczana faszerowana mięsem i Kiszka ziemniaczana z kurkami i wędzonym boczkiem

Jelita należy dokładnie oczyścić, wywracając je na lewą stronę, pod bieżącą letnią wodą. Następnie moczyć w mleku ok. 2 godzin

Śledź

Suflet ze śledzia na ciepło-gorąco oraz Śledź w podlaskich kurkach i oleju

Kaczka pieczona z jabłkiem, żurawiną i ziemniakami truflowymi

Kaczkę umyj i oczyść. Połącz wszystkie składniki marynaty (olej, cukier brązowy, majeranek, drobno pokrojony czosnek, grubo mielony pieprz, sól) i zamarynuj mięso w połączonych składnikach marynaty.

Pierogi

Ze śliwkami i orzechami