10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki

10 października obchodzimy Światowy Dzień Owsianki

Dla wielu będąca pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Dla kucharzy wciąż źródło inspiracji i wyzwań, by to wydawałoby się łatwe do przygotowanie danie, było czymś więcej. Owsianka, o której mowa, 10 października obchodzi swoje święto.

Śniadanie - najważniejszy posiłek w trakcie całego dnia. Co na nie przygotować? Jedni uznają, że na śniadanie wystarczy kawa z mlekiem, inni sięgają po kanapki, a kolejni decydują się na owsiankę.

Jadana niemal od zawsze, a przyrządzana w różnorodny sposób owsianka, to cały czas danie będące inspiracją zarówno dla przeciętnego Kowalskiego, jak i szefów kuchni, którzy nie chcą, by przygotowane przez nie owsianki były tzw. "powtórką z rozrywki". Tutaj chodzi o coś innego. O wyjątkowy smak pospolitego posiłku.

Owsianka doczekała się swojego święta. To właśnie 10 października obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki. Na pomysł ustanowienia tej daty, dniem owsianki wpadła szkocka organizacja charytatywna Mary's Meals pomagająca biednym dzieciom oraz sierotom. Tym samym Światowy Dzień Owsianki stał się argumentem do spróbowania owsianki w nowych odsłonach.

W kuchni można spotykać całą rzeszę wariantów owsianki. Wszystko zależy od pomysłu szefa kuchni i jego doboru dodatków smakowych. Do typowej owsianki w wersji na słodko dodaje się owoce - świeże lub suszone, przeciery owocowe, orzechy, pestki, bakalie, nasiona oraz przyprawia całość cynamonem bądź innymi przyprawami korzennymi, miodem, syropem klonowym oraz czasem - dla zrównoważenia słodyczy - solą. Tak przygotowana owsianka czy owsianka, którą znamy od lat wchodzi w skład tradycyjnych europejskich śniadań.