
12 kwietnia: Dzień Czekolady
Dziś swoje święto obchodzi uwielbiana przez większość z nas czekolada. Według danych, przeciętny Polak rocznie zjada niemal 6 kilogramów tego słodkiego przysmaku! Jak wygląda rynek czekolady w Polsce? Sprawdźmy!
Rynek czekolady w Polsce ma się bardzo dobrze i wiele wskazuje, że będzie się on systematycznie rozwijał. Wartość polskiego rynku słodyczy czekoladowych szacuje się na około 8,5 mld złotych, co stanowi 10 proc. więcej, niż rok temu. W 2023 roku wartość ta może urosnąć nawet o 5 proc. Według danych Eurostat, Polska jest trzecim eksporterem czekolady i przetworów czekoladowych w Unii Europejskiej, osiągając wynik 295 tysięcy ton!
Według opublikowanego przez Euromonitor raportu "Światowy i polski rynek czekolady" obejmujący lata 2023-2027, w ubiegłym roku przeciętny Polak zjadł średnio 5,7 kilograma czekolady i słodyczy z niej pochodzących. W przeciągu najbliższych kilku lat, do roku 2027, wartość ta ma urosnąć do 6,2 kilograma.
Jak wynika z najnowszych danych, Polska jest jednym z najważniejszych eksporterów czekolady w Unii Europejskiej i na świecie! W 2021 roku byliśmy na czwartym miejscu w Unii, tuż za Niemcami, Belgią i Włochami - wartość sprzedaży zagranicznej wynosiła niemal 2,1 mld dolarów, stanowiąc 7,3 proc. udziału w eksporcie globalnym. Natomiast rok 2022 przyniósł inne wyniki - zostaliśmy trzecim eksporterem. Na pierwszym miejscu utrzymali się Niemcy z wynikiem 680 tys. ton, a na drugim znaleźli się Holendrzy, którzy wyeksportowali 322 tys. ton czekolady. Polska zajęła trzecie miejsce dzięki wynikowi, wynoszącemu 295 tys. ton eksportowanej czekolady i przetworów czekoladowych. Jest to 12 proc. całego eksportu Unii Europejskiej.
Trzeba pamiętać, że czekolada jest nie tylko słodką przekąską, ale również zdrowym dodatkiem diety. Naukowcy z Baylor College of Medicine zrobili analizę badań, prowadzonych w ciągu ostatnich 50 lat, dotyczących związków między czekoladą a chorobami serca. Było to łącznie sześć projektów badawczych, które objęły łącznie ponad 330 tys. osób.
- Nasze badanie sugeruje, że czekolada pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych - donosi dr Chayakrit Krittanawong, autor analizy opisanej na łamach "European Journal of Preventive Cardiology". - Czekolada zawiera zdrowe dla serca składniki odżywcze, takie jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Mogą one ograniczać stany zapalne i podnosić poziom dobrego cholesterolu (lipoprotein wysokiej gęstości - cholesterolu HDL). Czekolada wydaje się być obiecującym produktem, jeśli chodzi o zapobieganie chorobie wieńcowej serca. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby określić, ile oraz jaką czekoladę można zalecić - dodaje naukowiec.
Dodatkowo warto pamiętać, że czekolada poprawia nastrój, koncentrację, a także działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Co ciekawe spowalnia również procesy starzenia. Witamina A zawarta niejednokrotnie w czekoladzie wpływa pozytywnie na wzrok .
- Poprawi kontrast, zwłaszcza w ekstremalnych warunkach. Gorzką czekoladę zaleca się np. pilotom przed lotem - podkreśliła dr Bogumiła Wójcik-Niklewska. Zaznaczyła również, że najzdrowsza jest czekolada gorzka. - Musimy pamiętać, że wszystkie minerały, składniki, odżywcze i witaminy znajdują się w ziarnach kakaowca. Wartościowa czekolada musi mieć powyżej 70 proc. kakao. Nie jest też obojętne, w jaki sposób będzie zrobiona. Optymalnie byłoby, gdyby ziarna były suszone, nie palone. Warto czytać etykiety.
Dodatkowo regularnie, ale umiarkowanie, spożywana czekolada przez mężczyzn zmniejsza u nich ryzyko udaru. Możliwym jest również, że zawarte w czekoladzie flawonoidy redukują stężenie złego cholesterolu we krwi oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Wzmacnia ona również zdolności umysłu. Jednym słowem - warto jeść czekoladę!