13 lipca obchodzimy Dzień Frytek

13 lipca obchodzimy Dzień Frytek

Weekend upłynie pod hasłem smukłych i opalonych frytek, którym wiele osób nie potrafi się oprzeć. Wszystko dlatego, że sobota to dzień ich święta.

Frytki to rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, które 13 lipca mają swoje święto, a to dlatego, że obchodzony jest wówczas Dzień Frytek.

Tradycyjnie, w kraju ich pochodzenia - Belgii, stosowano do smażenia łój wołowy. Obecnie stosowane są jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb czy tradycyjnego polskiego schabowego.

Frytki powinny być sporządzane ze specjalnych odmian ziemniaków, zawierających duże ilości skrobi i o podłużnym kształcie bulwy.

Frytki wytworzone z takich odmian ziemniaków nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu, przez co są smaczniejsze i mniej ciężkostrawne.

Do smażenia frytek używa się frytkownic, chociaż można je smażyć także w innych naczyniach czy na patelni.

Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia.

W Polsce popularne są z dodatkiem różnych sosów - ketchupu, sosu tysiąca wysp czy majonezu.