
20 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Mięsa
W poniedziałek 20 marca przypada Międzynarodowy Dzień bez Mięsa. Jednocześnie to pomysł, który ma zachęcić konsumentów do ograniczenia spożywania mięsa.
Idea narodziła się już w 1985 roku, a jej pomysłodawcą jest amerykańska ekologiczna fundacja FARM (Farm Animal Rights Movement). Nie da się ukryć, że roślinne zamienniki zadomowiły się już w restauracjach i sklepach na dobre, do tego stopnia, że zaskakujące byłoby gdybyśmy roślinnego odpowiednika nie znaleźli w menu lub w sklepowym regale.
Dlaczego warto ograniczyć mięso? Jako zalety zdrowotne ograniczenia produktów mięsnych w diecie wymienia się m.in zmniejszenie ryzyka chorób serca, usprawnienie pracy jelit, ochronę przed niektórymi nowotworami.
Więcej informacji o roślinnych zamiennikach (CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<) oraz wegańskimi mięsie przeczytacie tutaj: CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<