23 stycznia to dzień bez Opakowań Foliowych

23 stycznia to dzień bez Opakowań Foliowych

Wszystko dla ziemi! Z tej okazji dzisiaj, obchodzi się dzień bez sztucznych, szkodzących środowisku, opakowań. Jak wiemy wszelkiego rodzaju pojemniki i opakowania są niezbędne w gastronomii. Co zrobić by trochę bardziej pomóc naszemu środowisku?

Dzień bez Opakowań Foliowych to inicjatywa, która zrodziła się kilka lat temu ze względów pro-ekologicznych. Foliowe opakowania, zwłaszcza reklamówki na zakupy, kończą zwykle jako odpady, będące najczęściej występującymi "śmieciami" na terenach zaludnionych.

Co więcej, opakowanie nie jest już tylko wyznacznikiem kuchni typu street food. W dobie walki z marnowaniem żywności restauratorzy oferują gościom możliwość wzięcia posiłku na wynos. Dlatego między innymi w tym celu obowiązkowe są odpowiednie opakowania. Tutaj z kolei zaczyna się wybór, ponieważ rodzajów opakowań jest mnóstwo. Producenci polecają szeroką gamę opakowań dla gastronomii, różniących się strukturą, materiałem i sposobem wytworzenia. Jest to bardzo dobry sposób nie tylko na ochronę środowiska, ale i na budowę pozytywnego wizerunku marki.

Z tej okazji przypominamy o naszym artykule, w którym macie okazję zapoznać się z rynkiem ekologicznych opakowań. CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ