
5 proc. VAT w Gastronomii - rusza zbiórka podpisów
Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął inicjatywę obywatelską związaną z zebraniem 100 tys. podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5 proc. w Gastronomii".
Jak czytamy w komunikacie prasowym, celem zmiany ustawy jest obniżenie cen na produkty i usługi gastronomiczne, podniesienie wynagrodzeń pracowników oraz poprawienie płynności finansowej branży gastronomicznej, która nadal znajduje się w kryzysie. Należy jednak zaznaczyć, że omawiany projekt ustawy nie zakłada zmiany stawek VAT na alkohole w gastronomii.
Prace nad projektem ustawy trwają już od kilku miesięcy, postępując etapowo do przodu. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej uruchomiła już procedurę ustawową, na którą składają się trzy punkty:
- Został powołany minimum 15-osobowy Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Projektu Ustawy. Uruchomił on zbiórkę na tysiąc podpisów w celu wyrażenia poparcia dla komitetu wśród polskich restauratorów.
- Kilkadziesiąt lokali gastronomicznych zgłosiło swoją chęć do zbierania podpisów wśród swoich gości
- Gdy wymagana ustawowo liczba podpisów zostanie zebrana, komitet zgłosi się do Marszałek Sejmu.
Możliwość złożenia podpisów obywatelskich oraz zaangażowania lokalu w ich zbiórkę możliwy jest na stronie IGGP.
Przypomijmy, że we wrześniu zeszłego roku odbyła się debata sejmowa "5 proc. VAT dla Gastronomii". Przedsiębiorcy związani z branżą gastronomiczną przedstawili posłom Sejmu RP swoje propozycje rozwiązań aktualnych problemów z jakimi zmagają się w swoich biznesach. Celem debaty był protest w Sejmie RP w imieniu restauratorów i ich pracowników przeciw zmianom w prawie dla przedsiębiorców i podwyżki cen, które wprowadził rząd i sejm.