
6 znakomitych szefów kuchni, 6 wyjątkowych dań - Kolacja From Paris with Love
Kawior ze ślimaka, przegrzebki, sezonowe szparagi i rabarbar to tylko niektóre ze składników wyjątkowych dań, które zostaną podane gościom francuskiej kolacji From Paris with Love. Ta niezwykła uczta odbędzie się 27 maja o g. 19 w Sheraton Poznan Hotel.
O sześć dań i amuse bouche zadbają jedni z najbardziej znanych szefów kuchni w Polsce.
- Marcin Popielarz (Chef Patron restauracji Biały Królik w Gdyni i Biôłi Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie oraz Restauracji Hewelke w Browarze Hevelius w Gdansku) na amuse bouche zaproponował pstrąga z zielonym groszkiem.
- Artur Skotarczyk (szef kuchni i współwłaściciel poznańskiej Mugi) przygotował danie pierwsze, na które składają się białe szparagi, langustynki, rabarbar, doskonała słonina Lardo di Colonnata i sos verjus.
- Danie drugie należy do Jana Nawrockiego, szefa kuchni Sheratona w Poznaniu. Będzie to oryginalna kompozycja przegrzebków z duszonymi ślimakami, kawiorem ze ślimaka oraz szkockim jajkiem w nowoczesnej wersji.
- Lech Pluciński, szef kuchni z który spędził ponad 13 lat poza granicami kraju, pracował w Wielkiej Brytanii,Hiszpani i Norwegii. Trener wspierający Poland National Culinary Team oraz szef Akademii Leven w Poznaniu zaproponował tortelini motylkowe z francuską kaszanką w towarzystwie pasternaka, kwaśnego selera, grzybów pioppino.
- Słynne w kuchni francuskiej tosty wybrał Tomek Olewski, szef kuchni poznańskiej restauracji Fucking Delicious. Danie czwarte składa się z kaczki, tostów, pora, octu, podwędzanej śmietany i cytrynowego tymianku.
- Dominik Narloch, szef kuchni restauracji Zen On w Poznaniu, zadbał o ostatnie danie przed słodkim zakończeniem. Główny komponent jego potrawy to wiosenna jagnięcina, której towarzyszyć będą emulsja z koziego sera, smardze, palony bakłażan i sos z masła o orzechowym aromacie.
- Deser należy do Marcina Popielarza, który zaproponował rabarbar z lodami rozmarynowymi.
Dlaczego kuchnia francuska? Odpowiada Jan Nawrocki: "Na co dzień w restauracji Rynek skupiamy się na daniach lokalnych, komponowanych ze składników, które pochodzą z Wielkopolski. Natomiast moją drugą ulubioną kuchnią są smaki Francji, dlatego zaproponowałem 5 świetnym szefom kuchni, abyśmy gości naszej wspólnej kolacji zabrali w kulinarną podróż do Paryża."
Nieprzypadkowy jest też ten kierunek, jeśli wspomnimy, że słynny Przewodnik Michelin, wydawany przez francuskie przedsiębiorstwo o tej samej nazwie, wkracza w tym roku do Poznania. "To, że najważniejsi recenzenci kulinarni zdecydowali się odwiedzić Poznań, świadczy o wysokim poziomie lokalnej gastronomii - wspominał w marcu tego roku prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak. A my naszą degustacyjną kolacją tę tezę udowodnimy" - dodaje dyrektor Sheratona w Poznaniu Magdalena Eliasz.
Kolacja From Paris with Love odbędzie się 27 maja o g. 19 w Sheraton Poznan Hotel. Cena to 399 PLN od osoby. Rezerwacji stolika można dokonać droga mailową (martyna.stanislawska@sheraton.com), lub dzwoniąc pod numer telefonu 600 554 319.