
Amerykańska różnorodność
Kuchnia amerykańska jest tak różnorodna, jak pochodzenie mieszkańców USA. Zapytać o tradycyjne amerykańskie danie, to jak pytać o tradycyjne danie europejskie - nie ma jednego.
Przez 25 lat mieszkania w USA wiele podróżowałem po tym kraju, poznawałem historię potraw amerykańskich oraz gromadziłem oryginalne receptury, według których gotuję i przekazuje te wiedzę dalej na moich warsztatach kulinarnych. To całe doświadczenie sprawia, że bez wahania mogę stwierdzić, że Stany Zjednoczone w zależności od swojego geograficznego położenia, będą charakteryzować się innymi kulinarnymi tradycjami. Z drugiej strony, dania spopularyzowane przez imigrantów w USA zostały przez lata przetworzone w taki sposób, że na świecie znane są jako amerykańskie. Na przykład hamburger, flagowa potrawa amerykańska, wywodzi się wcale nie z USA, a z Niemiec. Befsztyk po hambursku przywędrował wraz z emigrantami z Hamburga, którzy osiedlili się w Stanach Zjednoczonych. Podobnie jest z drugą najbardziej znaną amerykańską przekąską typu fast food, jaką jest hot dog, który przybył do USA wraz z niemieckimi emigrantami, najprawdopodobniej z Frankfurtu nad Menem, któremu tradycyjnie przypisuje się miejsce powstania parówek. Amerykanie czerpią z różnych kultur, wyciągają z nich i popularyzują to, co najbardziej uniwersalne i dostępne. Nie inaczej jest z kuchnią. Za światowym sukcesem kuchni amerykańskiej stoi fakt, że z założenia jest to kuchnia, która ma wszystkim smakować. Poza tym, w porównaniu z kuchnią francuską, japońską czy polską, jest to kuchnia prosta i łatwa do zrobienia. Bigos gotujesz trzy dni, a superpopularne w Stanach Zjednoczonych chilli - dwie godziny.
Różnorodność kulinarna USA
Każdy region USA ma swoje ulubione smaki i potrawy, wywodzące się z uwarunkowań geograficznych, struktury etnicznej i kulturowej ludności. I tak amerykański południowy zachód (South West United States) to część Stanów, która graniczy blisko z Meksykiem. Zdecydowanie dominuje tu kuchnia tex-mex, czyli kuchnia teksańska, powstała z fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Co ją charakteryzuje? Świeże cytrusy, kolendra, dużo warzyw i mięso - najczęściej grillowane. Zamiast chleba - tortilla, najczęściej w towarzystwie wszechobecnych sals najróżniejszego rodzaju. Południowe Stany Zjednoczone to głównie kulturowo określony region, a nie geograficznie. To tereny, na których dominujące są wpływy hiszpańskie, kreolskie, francuskie. Ryby, mięczaki, owoce morza. Jedzenie jest bardzo aromatyczne i mocno doprawione. Jednocześnie to właśnie z tego regionu wywodzi się kurczak smażony w głębokim tłuszczu. Midwest, czyli Środkowy Zachód Stanów Zjednoczonych, to kuchnia najbardziej zbliżona do polskiej: kotlety z wieprzowiny czy kurczaka, ziemniaki, kukurydza, zboża. Proste jedzenie, oparte na tym, co się tu uprawia na wszechobecnych farmach rolniczych. Północno-Wschodnie Stany Zjednoczone, region w którym znajduje się stolica kraju - Waszyngton, a także Nowa Anglia, w tym Boston, to z kolei region pełen wpływów holenderskich, gdzie króluje kuchnia jednogarnkowa, owoce morza i ryby.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<