Analiza rynku Wege - czyli o kuchni roślinnej

Analiza rynku Wege - czyli o kuchni roślinnej

Rynek gastronomiczny oraz wybory gości nie powodują złudzeń - dieta roślinna w naszym kraju ma się bardzo dobrze! Widać to nie tylko po decyzjach konsumenckich, ale również ofercie restauracji, kawiarni czy barów. Jest to możliwe również dzięki coraz szerszej dostępności produktów wege, które coraz lepiej zastępują tradycyjne produkty mięsne, nabiałowe czy generalnie mówiąc -produkty pochodzenia zwierzęcego. Przyjrzyjmy się, jak dokładnie wygląda kuchnia roślinna w Polsce.

 

 

Zmiany w żywieniu Polaków widać już od dłuższego czasu. Dotyczy to zarówno chęci bądź prób przejścia na całkowicie roślinną dietę, jak i zwyczajnego dbania o własne zdrowie, za pośrednictwem wartościowych produktów spożywczych. Innym równie ważnym i aktualnym aspektem jest skupianie się na ekologii i jedzenie produktów, które mają najkorzystniejszy wpływ na naszą planetę. Jednym z najbardziej restrykcyjnych kryteriów dotyczących ekologii i dbania o środowisko, jest wykorzystywanie wody do produkowania żywności oraz ślad węglowy pozostawiany przez te produkty. Mięso oraz inne produkty pochodzenia zwierzęcego nie plasują się wysoko w kategoriach ekologicznych - wręcz można powiedzieć, że zamykają stawkę. Emisja wody do produkcji mięsa wołowego wynosi 15 415 l/kg. Jest to niekwestionowany zwycięzca w największym wykorzystaniu wody. Po przeciwnej stronie, z najmniejszym zużyciem wody, znajdują się banany z emisją 79 l/kg lub chociażby ogórki z 214 l/kg. Kwestie śladu węglowego wyglądają podobnie, jednakże niechlubnym zwycięzcą, pozostawiającym największy ślad, jest masło, przy którego produkcji emisja wynosi 23 800 g/kg produktu. Są to dane pochodzące z badania "Talerz Polaka - Nawyki żywieniowe polskiego społeczeństwa", które zostało przeprowadzone przez agencję badawczą Zymetria na zlecenie grupy Danone. Patrząc na powyższe wyniki nie trudno zrozumieć, dlaczego wielu z nas eliminuje mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. W trosce o dobro planety, która i tak cierpi z powodu globalnego ocieplenia, warto zastanowić się nad skutkami produkcji żywności.

Dlaczego dieta roślinna?

Troska o środowisko jest oczywiście jedną z motywacji do zmiany wyborów żywieniowych. Co przede wszystkim kierujenami w podjęciu decyzji o przejściu na dietę roślinną? Według badań przeprowadzonych przez Insight Lab dla Pyszne.pl, w 2023 roku aż 77 proc. ankietowanych planowało spróbować zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, z czego niemal połowa respondentów chciała ograniczyć spożycie mięsa lub całkowicie z niego zrezygnować. Ciekawy jest fakt, że co drugi Polak przynajmniej raz, w całym swoim życiu, próbował (lub dopiero będzie chciał) zrezygnować z konsumpcji mięsa, przechodząc na wegetarianizm lub weganizm. Oznacza to niezwykle silną świadomość Polaków oraz chęć dbania o swoje samopoczucie i zdrowie - to są dwie z dominujących odpowiedzi na pytanie, dlaczego podejmujemy próby przejścia na dietę roślinną. 43 proc. respondentów stwierdziło, że w ten sposób poprawią swoje samopoczucie, 42 proc. zadeklarowało zaś chęć poprawy stanu zdrowia. Częściowo decyzje te podejmowane są również za pośrednictwem motywacji członków rodziny (18 proc.) lub inspiracji historiami osób, którym udało się odnieść sukces w zmianie nawyków żywieniowych (19 proc.). Co piąty trwa w przemianie, która daje mu poczucie działania na rzecz innych, 13 proc. w ten sposób zaś wspiera znajomą osobę.

- Z roku na rok przybywa w Polsce ludzi, którzy decydują się na przejście na dietę wegetariańską lub wegańską. Według badania PMR z maja 2022 r., 6,7 proc. Polaków deklarowało przebywanie na diecie bezmięsnej. Według prognoz PMR, do 2028 r., odsetek populacji w wieku 18- 65 lat deklarujących się jako wegetarianie, może wynieść 14,8 proc. - informuje Magdalena Filip, Senior Retail Analyst PMR.

- Oprócz osób wykluczających mięso z diety, przybywa w Polsce konsumentów, którzy określają się jako fleksitarianie, tzn. świadomie ograniczają posiłki mięsne i coraz chętniej decydują się na roślinne zamienniki mięsa w posiłkach. We wspomnianym badaniu, co trzecia osoba zdeklarowała się, że jej spożycie mięsa w ciągu ostatniego roku zmalało (31 proc.). Ilość mięsa w diecie częściej redukowały kobiety (41 proc.).

 

CAŁY RAPORT >KLIKNIJ TU<