Artyści na scenie, czyli barmani w swoim fachu

Artyści na scenie, czyli barmani w swoim fachu

Działalność gastronomiczna na całym świecie od ponad roku, przez rozprzestrzeniający się wirus, działa w ograniczony sposób. Najbardziej dotknięte są lokale, które nie mają możliwości serwowania jedzenia na wynos. Ucierpieli przy tym głównie barmani, którzy i tak w wielu kwestiach są niedoceniani.

Często praca barmana jest interpretowana jako coś prostego. Uważa się, że każdy może stanąć za barem, wlać kilka alkoholi do shakera i gotowe. Jest w tym ziarno prawdy, ponieważ każdy może być barmanem, ale czasy i sposób przygotowywania koktajli się zmieniają. Kultura koktajlowa i świadomość naszych gości na temat alkoholi czy klasycznych koktajli rozwija się w bardzo dobrym kierunku. Stąd my, barmani, musimy coraz wyżej podnosić swoją poprzeczkę.

ETAPY TWORZENIA BARMAŃSKICH DZIEŁ SZTUKI

Dzisiaj zmieszanie alkoholi już nie wystarczy, nasi goście są głodni wrażeń. Koktajl jest jak utwór naszego ulubionego wokalisty na koncercie. To odpowiednie zestawienie nut muzycznych, które są dopełnione scenerią, wokalem i tekstem utworu. Podobnie jest z naszymi koktajlami, oprócz zestawienia odpowiednich alkoholi i składników, czyli smaku, również ważny jest wystrój lokalu, garnish, koncept i storytelling koktajlu. Tworząc nasze dzieła sztuki, warto pamiętać o jednej ważnej zasadzie, musimy poznać produkt, na którym będziemy pracować. Tyczy się to nie tylko samych alkoholi, ale również owoców czy warzyw, które będziemy przetwarzać. I tak m.in. truskawka w swoim składzie ma ostry, pieprzny smak, parmezan aromaty słodkiego ananasa, zaś migdały mają aromat siana. Gdy poznamy produkt, łatwiej będzie nam stworzyć koktajl. Do mojego menu trafiają koktajle, których składniki mają wspólny mianownik. Jeżeli główny alkohol ma aromaty wanilii, jest lekko słodki, rześki i z aromatem siana, wtedy komponuję go z takimi składnikami, które będą te aromaty i smaki uwypuklać i dopełniać, np. z ananasem, który jest słodki i rześki, oraz z migdałami, które mają aromat siana, oraz parmezanem, który świetnie połączy się z ananasem.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<