Azjatyckie dania nie takie oczywiste
Kuchnia azjatycka to nie tylko sajgonki, kurczak w cieście czy orientalne zupy. Wielu Europejczyków nie odkryło jeszcze wszystkich - niejednokrotnie zaskakujących - połączeń pochodzących rodem z Azji.
Orientalna kuchnia już dawno zyskała popularność nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Dania pochodzenia azjatyckiego jak chociażby ramen, kurczak w cieśnie czy sajgonki podbiły kubki smakowe Europejczyków.
Przyzwyczajenia do znanych oraz lubianych dań to nie wszystko. Rozmaitości kuchni azjatyckiej warto się przyjrzeć zdecydowanie bardziej i odwiedzając lokale serwujące potrawy tej kategorii próbować nowych rozwiązań.
Połączenia niektórych produktów mogą zaskakiwać. Przykład? Krewetki po królewsku. Łączą one w sobie słodkie delikatne smaki z odrobiną pikanterii. Krewetki owijane są kilkukrotnie w specjalny papier nasączony wyjątkowym słodko-ostrym sosem. Danie to zazwyczaj podaje się z ryżem.
To, co wielu Polaków uwielbia to golonka. Niewielu jednak wie, że i ją można przygotować na wzór azjatycki. Podawana, podobnie jak krewetki, z ryżem, najlepiej smakuje przyrządzona w sosie Teriyaki, świetnie łączącym się z wieloma składnikami. Idealnie pasuje też przecież do ryb, mięs czy warzyw.
Kolejna pozycja w azjatyckim menu, która może zaskakiwać to podawany, a jakże by inaczej - z ryżem, halibut a la madame ngo. Danie to składa się z filetu z ryby, a konkretnie halibuta i podawane jest w słodko-kwaśnym sosie chilli, z dodatkiem kapusty pakchoy i owocu granatu.
Takich połączeń produktów, które na pierwszy rzut oka mogłyby się wydawać niemożliwe do zjednania w kuchni, w azjatyckich potrawach jest mnóstwo, a im szersza oferta dań w restauracji, tym większa szansa przyciągnięcia nowych klientów.