
Azjatyckie przysmaki z grzybami, które warto spróbować jesienią
Wraz z nadejściem jesieni zmienia się nie tylko pogoda za oknem, ale także menu. Po ciepłym lecie rozpoczynamy sezon poszukiwań sycących, aromatycznych smaków, w sam raz na chłodniejsze dni. Wśród nich nie może zabraknąć grzybów. Nie tylko Polacy są ich wielkimi fanami. Sprawdźmy, w jakich azjatyckich potrawach je odnajdziemy!
Grzybowe przystawki
Typowo chińskie, choć powszechnie dostępne również w innych krajach kontynentu azjatyckiego ? grzyby mun. Kojarzone są z tradycyjną medycyną chińską. Przypisuje im się bowiem szereg właściwości zdrowotnych, wśród nich łagodzenie objawów przeziębienia czy działanie przeciwbólowe. Na ich bazie można przygotować mnóstwo azjatyckich specjałów. Popularną przystawką, w której znajdziemy ten produkt są np. nemy, czyli zawinięty w papier ryżowy makaron sojowy, wieprzowina z dodatkiem jajka, warzyw i, oczywiście, grzybów mun. W menu znajdziemy również nem chay, czyli potrójnie grzybowe nemy, w których obok mun pojawiają się grzyby shitake i shimeji. Przystawki z dodatkiem grzybów są bardzo popularne w azjatyckiej kuchni, dlatego nie może ich zabraknąć w karcie.
Dania główne z dodatkiem azjatyckich grzybów
Wśród dań głównych z dodatkiem grzybów można przebierać. Przede wszystkim znajdziemy pak choi, czyli tajską delikatną kapustę smażoną z dodatkiem mięsa lub tofu, czosnku, a także grzybów shitake. Nazywane twardnikiem japońskim, są jednym z najstarszych gatunków grzybów jadalnych na świecie. Wyglądem przypominają znane nam brązowe pieczarki. Shitake doskonale komponują się z delikatnym smakiem kapusty pak choi, dodając potrawie pożądanego smaku umami. Kolejny azjatycki klasyk, którego nie można pominąć, to sycący udon xao. To pszeniczny makaron udon z mięsem i warzywami, wzbogacony przez dwa rodzaje grzybów ? shitake i pieczarki. Shitake dodają potrawie lekko kwaśnego smaku, który w połączeniu z marchewką, brokułem, olejem sezamowym i sosem sojowym tworzy ucztę dla miłośników kuchni azjatyckiej. Warto także wspomnieć o popularnej w krajach Wschodu zupie tom kha. Ten tajski, ostro-kwaśny specjał uzupełniają grzyby shimeji, które niewprawieni grzybiarze mogliby pomylić z opieńkami. Często spotykamy je w kuchni japońskiej, gdzie łączy się je z mięsem, rybami lub owocami morza. To pyszne, rozgrzewające danie, polecane na chłodniejsze, jesienne dni.