
Barman Roku World Class Poland 2023
Już po raz ósmy w Polsce odbyły się krajowe kwalifikacje do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie - World Class. Rywalizacja oraz koktajlowe konkurencje były bardzo trudne. Zwycięzcą został Grzegorz Pikulski z Krakowa, który będzie reprezentować Polskę w globalnym finale. Odbędzie się on we wrześniu tego roku w Sao Paulo w Brazylii.
W ścisłym krajowym finale rywalizowało 12 najlepszych barmanów z gorących koktajlowych miast: Warszawy, Gdańska, Krakowa, Katowic i Poznania. Na krótkiej liście do nagrody znalazło się czterech zawodników. W finale, który odbył się podczas otwartej imprezy w Food Hall Browary w Browarach Warszawskich czekała na nich widowiskowa konkurencja Wheel of Fortune. Rozkręcając koło fortuny barmani losowali i dopiero wtedy mogli poznać alkohol bazowy i główne składniki konkursowych koktajli.
Barmanem Roku World Class Poland 2023 został zawodnik z Krakowa, Grzegorz Pikulski. Drugie miejsce zdobył Kacper Durnoga z Gin Mill w Krakowie, zaś na trzecim uplasował się Paweł Rejniak z Winston Bar w Gdańsku. Czwarte miejsce zdobył Arek Białkowski z Patio&Tulipe Hotel Golden Tulip Warsaw Centre.
- To już mój czwarty start w krajowym etapie konkursu World Class, który wreszcie przyniósł upragnione zwycięstwo. Idąc za poradami sędziów już rok temu zacząłem pogłębiać wiedzę o produktach z Diageo Reserve i konkurencjach z globalnych finałów. Miałem szczęście, ponieważ swoje pomysły mogłem skonsultować z szefem kuchni MSHG, Robertem Koczwarą. Konkurencje finałowe jak zawsze były bardzo wymagające i pełne najdrobniejszych detali, od których zależał sukces. Najbliższe tygodnie przygotowań do startu na światowej arenie będą bardzo intensywne. Zrobię co w mojej mocy, by jak najlepiej zaprezentować swoje możliwości, a także całą polską scenę barmańską - powiedział Grzegorz Pikulski, Barman Roku World Class Poland 2023, przyszły finalista World Class w S?o Paulo.
Grzegorz Pikulski rozwija swój barmański talent od ponad 8 lat. Obecnie współpracuje z krakowską grupą restauracyjną Main Square Hospitality Group (MSHG). Do końca 2023 roku planuje uruchomić własny koktajlbar w Krakowie. W swojej pracy najbardziej ceni kontakt z ludźmi i brak rutyny. Gdy nie pracuje, chodzi po górach i praktykuje surwiwal.