Barmani mają dziś swoje święto

Barmani mają dziś swoje święto

Zamiłowanie do miksowania, przyjazne i pogodne usposobienie, spora dawka dobrego humoru, a przede wszystkim cierpliwość. To kilka cech, którymi powinien charakteryzować się dobry barman. Dziś z okazji Międzynarodowego Dnia Barmana, wszystkim barmanom życzymy wielu inspiracji, nowych smaków oraz zaskakujących połączeń

Warto wspomnieć, że pierwszy poradnik dotyczący barmaństwa został wydany w Nowym Jorku w 1882 roku przez Jerry'ego Thomasa. The New and Improved Illustrated Bartenders Manual or How to Mix to nie tylko spis receptur, ale również podręcznik opisujący ubiór czy zachowanie barmanów.

Od zawsze barmaństwo zdominowane było przez mężczyzn, jednak dzisiaj powoli to się zmienia i na kursach barmańskich oraz w lokalach za barem coraz częściej spotkać można kobiety. Zmieniła się również ranga tego zawodu. Dziś, dzięki wielu konkursom zawód barmana staje się zajęciem coraz bardziej prestiżowym.

Oprócz tego że barman musi mieć głowę pełną pomysłów, powinien także charakteryzować się ogromną precyzją. Odmierzanie przez nich porcji, zachowywanie pewnych proporcji, można śmiało porównać do aptekarstwa. Nie jest więc to zawód tak prosty, jakim się wydaje.