Blisko 40 proc. Polaków chce jeść więcej owoców i warzyw

Blisko 40 proc. Polaków chce jeść więcej owoców i warzyw

Jak wynika z badań Kantar ponad jedna trzecia badanych chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce. To najlepszy czas na zmianę sposobu odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa.

 Owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej. 38 proc. badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37 proc. warzyw. Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

Mniej badanych wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6 proc.), natomiast (5 proc.) potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych. Aż 40 proc. Polaków deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. Dlaczego? To pora roku gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców. To właśnie one dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe- truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu by w pełni wykorzystać ich potencjał - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, Z kaloriami na pieńku. 

Sezon na polskie superowoce otworzyły truskawki. Ich status pokazały tegoroczne wyniki ?Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców? realizowanych przez firmę badawczą Kantar. Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy.

Z polskich superowoców można zrobić cuda. Mamy świetnych producentów i przetwórców, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzać. Szczególnie teraz, kiedy gastronomia czeka by znowu odkrywać nasze kulinarne tradycje. To jest czas na polskie superowoce! ? podsumował Mikołaj Rey, Szef Kuchni, zwycięzca MasterChef - najlepsi z najlepszych, wielki entuzjasta polskiej kuchni i promotor polskich owoców jagodowych.