
Ceny jaj coraz wyższe
Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, hurtowe ceny jaj i mięsa drobiowego w UE są na tym samym poziomie. Do tej pory mięso drobione było droższe nawet o kilkadziesiąt procent. O czym świadczy obecna sytuacja? Rynek drobiarski jest ogromnie rozchwiany.
Dane Komisji Europejskiej pochodzące z 20 marca pokazują, że 100 kg mięsa kurcząt rzeźnych przeciętnie kosztowało w Unii 263,4 euro, natomiast 100 kg jaj kurzych - średnio 263, 95 euro. Wynika z tego, że przeciętna cena jaj w Europie była nawet wyższa, niż cena mięsa drobiowego.
Dlaczego jaja są takie drogie? Jest to anomalia cenowa, wynikająca z grypy ptaków oraz jej następstw. Statystycznie wirus ten atakuje przede wszystkim stada kur nieśnych, a tylko w niewielkim procencie stada przeznaczone na mięso. Grypa ta szkodzi zarówno bezpośrednio, doprowadzając do fizycznej likwidacji stad, jak i pośrednio - wstrzymuje bowiem producentów przed uzupełnianiem i powiększaniem potencjału produkcyjnego. To wszystko wyjaśnił dyrektor ds. analiz KIPDiP Mariusz Szymyślik.
Według szacunków analityków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, potencjał produkcyjny jaj w UE w styczniu 2023 r. był o 9 proc. niższy niż rok temu. Największe spadki, które mierzone są wylęgami, zanotowały Niemcy i Włochy, zaś spadek polskiego potencjału oszacowano na ponad 15 proc.
- Sytuacja w Polsce i Europie spowodowała, że ceny jaj od początku czerwca 2022 do dziś wzrosły w hurcie o ponad 123 proc. Na szczęście dla konsumentów niecały wzrost cen hurtowych przeniósł się na ceny detaliczne - zauważa Szymyślik.
Taka gwałtowna podwyżka cen jaj ograniczy popyt, co w perspektywie czasu zaszkodzi hodowcom kur nieśnych. Ludzie będą mniej kupować jajka, tak samo restauracje i cukiernie - ograniczą je i pozmieniają receptury, by wymagały jak najmniej jaj. Jest to zdecydowanie gorszy czas dla sektora jajecznego.
Przeciętne ceny jajek w Unii Europejskiej są na poziomie o 75 proc. wyższym od średniej z porównywalnego okresu. Co ciekawe, Polska jest szóstym co do wielkości producentem jej w Unii Europejskiej. Wyprzedzają nas Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy i Holandia.
W III tygodniu marca tego roku, średnia cena 100 szt. jaj spożywczych w hurcie (według danych zbieranych przez resort rolnictwa) wyniosły: dla jaj klatkowych - 81,48 zł (klasa L) i 79,39 zł (klasa M); dla jaj ściółkowych - 90,01 zł (klasa L) i 81,47 zł (klasa M); dla jaj z wolnego wybiegu - 94,12 zł (klasa L) i 86,88 zł (klasa M).
Według wstępnych danych, w ubiegłym roku Polska wyeksportowała ponad 228 tys. ton jaj za łączną kwotę 427,5 tys. euro. Jest to wynik niemal dwukrotnie wyższy niż rok wcześniej. Największymi odbiorcami polskich jaj były Niemcy, Holandia, Francja, Węgry, Czechy i Włochy, zaś do Polski sprowadzono około 19,8 tys. ton jaj, głównie z Niemiec, Litwy i Ukrainy.