
CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego
Podczas pierwszego dnia targów EUROGASTRO (21.03.2018) odbyła się trzecia już edycja konkursu CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego. W tym roku była to po raz pierwszy edycja międzynarodowa, w której udział brali również uczestnicy z Czech, Słowacji oraz Węgier.
W konkursie obowiązkowym składnikiem był fond marki CHEF wybrany przez uczestnika spośród fondów w płynie, fondów w paście oraz koncentratów fondów w płynie i paście.
W jury zasiadali: Jerzy Pasikowski - POLSKA, Robert Sowa - POLSKA, Poul Gorell - DANIA, Jiří Středa - CZECHY, Attila Tanács - WĘGRY.
Jury Konkursu dokonało subiektywnej oceny prac konkursowych z uwzględnieniem następujących kryteriów i przypisanej do tych kryteriów skali ocen:
a. Składniki: odpowiedni dobór produktów poparty wiedzą na temat oferty regionalnej/narodowej w odniesieniu do najwyższej jakości oraz niepowtarzalności/unikalności i świeżości od 0 do 10 pkt.
b. Umiejętności: przemyślana wiedza kulinarna i wysokie umiejętności w obróbce produktów użytych w daniu oraz profesjonalny sposób prezentacji uwzględniający szacunek do kuchni regionalnej/narodowej i jej historii oraz jej pierwotnego przepisu/pochodzenia od 0 do 10 pkt.
c. Geniusz: inspiracje poparte wiedzą i wyjątkowe umiejętności w kreowaniu oraz identyfikowaniu osobistego stylu i współczesnej kultury kulinarnej z zachowaniem idealnej równowagi oraz harmonii smaków, formy i aromatów od 0 do 10 pkt. d. Perfekcyjny wygląd: perfekcyjna prezentacja dania tworząca jej wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd od 0 do 10 pkt.
e. Przekaz: indywidualny i jasny przekaz/opinia o daniu za pośrednictwem pracy oraz indywidualnej wizji w wykreowanym dania o kontekście kuchni regionalnej/narodowej od 0 do 10 pkt.
Podczas naszego konkursu byli również obecni goście specjalni: Adam Chrząstowski (reprezentant Bocuse d'Or Poland) oraz Sebastiana Krauzowicz (trener Poland National Culinary Team).
Tegoroczną edycję zwyciężył Rafał Koziorzemski z restauracji Biały Królik w Gdyni, który podbił serca jurorów królikiem z gruszką i pietruszką, salsefią, puree z czosnku oraz sosem truflowym przygotowanym na bazie produktu Demi-Glace w płynie CHEF.
Dodatkowo oprócz pierwszego miejsca Rafał otrzymał od naszego partenera Bocuse d'Or Poland możliwość wyjechania do Akademii Paula Bocuse'a w Lyonie oraz od Poland National Culinary Team nagrodę w postaci treningu z kadrą narodową jadącą na Luxemburg 2018.
Na drugim miejscu znalazł się Barnabas Hack, z Restauracji COSTES Downtown w Budapeszcie (który użył fond cielęcy w płynie CHEF), a trzecie zajął Tomasz Soczumski z Restauracji Żółty Słoń w Kielcach (który użył fond cielęcy w płynie CHEF).
W tym roku nagroda specjalna była przyznawana przez publiczność zgromadzoną na FanPage'u "Profesjonaliści od kuchni", otrzymał ją Sebastian Szostak, z hotelu Kozi Gród w Pomlewie, który uzyskał 275 like'ów pod zdjęciem swojego dania do którego użył fond cielęcy ciemny w paście CHEF oraz fond jagnięcy w paście CHEF.
W konkursie startowali również:
Grzegorz Adamarek, Hotel Blue Diamond Active Spa ****, Trzebownisko, POLSKA
Kacper Bylinka, Restauracja Senses *, Warszawa, POLSKA
Norbert Koch, Restauracja Kanapa, Warszawa, POLSKA
Evgene Korolev, Hotel Mansor, Ząbki, POLSKA
Michał Kulik, Reštaurácia Lukas, Vičany, SLOVAKIA
Grzegorz Miśta, Hotel Natura Residence Business & Spa, Siewierz, POLSKA
Jarosław Owczarczyk, Restauracja Pink Lobster, Warszawa, POLSKA
Mariusz Putek, Hotel Binkowski Resort, Kielce, POLSKA
Podczas eventu prezentowany był szereg ciekawych konceptów dla branży HORECA.
Jako pierwsza wystąpiła Beata Jaworska - Group Product Manager FOOD, przedstawiając fondy marki CHEF wraz z filmem z procesu ich tworzenia, będącym odwzorowaniem pracy na kuchni. Przedstawiona została współpraca marki CHEF z Bocuse d'Or Poland. Adam Chrząstowski, jako gość specjalny zdradził szczegóły obecnych przygotowań Dawida Szkudlarka na półfinał, który odbędzie się w Turynie w czerwcu 2018 roku. Następnie zaproszono gości na Livecooking, który przygotowywała Monika Gwiazda, Adrian Synowski oraz Łukasz Jończyk ? Doradcy Kulinarni NESTLÉ Professional. Dwukrotnie gotował również dla publiczności jeden z jurorów Paul Gorell, prezentując nowości marki CHEF wchodzące właśnie na rynki Europejskie.
Kolejne wystąpienie poprowadził Daniel Alavi - Product Manager BEVERAGES, który opowiadał o wdrożeniu na rynek polski kaw ziarnistych pod brandem NESCAFÉ. Produkty te dostępne są w ramach oferowanych przez NESTLÉ Professional rozwiązań kawowych dla biznesu OOH. Dodatkowo uczestnicy eventu mogli obejrzeć film prezentujący maszynę MTS 60 E, która jest dedykowana do hoteli i biur. Stoisko kawowe było przygotowane w stylu Coffee shop?u, na którym serwowane były przez baristę różne rodzaje kaw z dodatkami dla przybyłych gości.
Na zakończenie konkursu firma CHEMAN opowiedziała o nowym wzorze kitla z oddychającego materiału, który został stworzony na specjalne zamówienie dla marki CHEF. Wszyscy finaliści i przewodniczący Jury startowali w nich, a już niebawem będą one dostępne dla Klientów kupujących fondy marki CHEF.