
Co przyniesie nadchodzący rok? Prezentujemy najnowsze trendy w gastronomii!
Dzisiaj żegnamy 2022 rok. Dlatego najwyższy czas by pomyśleć o tym, czego możemy spodziewać się w nadchodzącym roku! Rynek gastronomiczny niezwykle szybko się zmienia. Dlatego nieustannie podlega modyfikacjom i nowym trendom. Dzięki temu szefowie kuchni i restauratorzy mają duże pole do popisu, by eksperymentować z nowymi pomysłami, wystrojem lokalu czy zmienić sposób obsługi klientów. Co przyniesie nowy rok? Sprawdźmy!
1. Ekologia zagości u nas na dobre
Ekologia nie jest już trendem, a raczej kluczowym czynnikiem dla wszystkich sektorów gospodarki. Jest ona szczególnie istotna zwłaszcza dla konsumentów. Wyrazem troski o śorodwisko są zmiany nawyków żywnieniowych, ale także i sposoby pakowania posiłków. Na rynku na dobre zadomowiły się biodegradowalne opakowania.
W kwestii opakowań warto dodać, że zgodnie z przygotowywanymi przepisami, które mają być wdrażane od 1 stycznia 2023 roku, zostaną wprowadzone między innymi takie zmiany jak: zakaz wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, takich jak patyczki higieniczne, sztućce (widelce, noże, łyżki, patyczki), talerze, słomki, czy styropianowe pojemniki na posiłki i napoje.
Kolejnym wyznacznikiem ekologicznej troski o środowisko jest wegetarianizm, zyskuje on coraz liczniejszą grupę odbiorców. Tym samym zwiększa się też sektor z żywnością rośliną, który cały czas się rozwija i to w zaskakującym tempie. Stąd też coraz więcej restauratorów stara się posiadać w swojej karcie, chociaż dwie propozycje posiłków wegetariańskich, gdyż liczba osób ograniczających mięso w diecie stale rośnie.
Ekologia to już dziś nie tylko hasło na plakacie, a konkretne kroki, które przekładają się na konsumenckie działania i wybory.
2. Technologiczne rozwiązania gastronomii
Na rynku są już zaawansowane rozwiązania usprawniające pracę w gastronomii, polegające na wykorzystaniu specjalnych, nowoczesnych robotów. Dodać należy, że do tej pory takie urządzenia w polskich lokalach były rzadko spotykane, jednak według zapowiadanych trendów na 2023 roku, podobne rozwiązania technologiczne będą pojawiać się coraz częściej. Dostępne są już m.in. roboty zajmujące się obsługą kelnerską lub rozwożące zamówienia na wynos.
W nadchodzącym roku coraz częściej na stolikach restauracyjnych, zamiast menu będziemy mogli zobaczyć kody QR, które bezpośrednio wyświetlą kartę dań w smartfonie. Z pewnością usprawni to proces zamówień dań, a także pozwoli uniknąć kontaktu z menu papierowym. Zmniejsza to liczbę rzeczy, których goście, muszą dotykać, gdy jedzą. Mam na myśli sytuację, podczas której menu jest przekazywane wokół stołu między grupą gości, którzy po kolei decydują, co wybrać do zjedzenia.
3. Jedzenie jak u mamy
W 2023 wróci do nas jedzenie nostalgiczne, czyli jakie? Mowa o wszystkich tych smakach i aromatach, które kojarzą się z przeszłością, a także z najbardziej beztroskim okresem w życiu, czyli z dzieciństwem! Chodzi tu o kultowe potrawy sprzed dekad tak zwany - comfort food.
Comfort food to pojęcie, które, jak wiele trendów gastronomicznych, przywędrowało do Polski z Zachodu. Dosłownie można tłumaczyć je jako "komfortowe jedzenie", takie, które uspokaja, zadowala. Mimo wszystko nie należy kojarzyć terminu comfort food tylko i wyłącznie z tymi wyznacznikami. Wbrew pozorom to pojęcie ma jeszcze wiele innych znaczeń. Dlatego sprowadzenie comfort food do tak wąskiej definicji byłoby niesprawiedliwe. Comfort food to coś znacznie więcej!
Comfort food to sprawa indywidualna dla danego państwa, choć niektóre kultury mają punkty wspólne. Taką potrawą jest na przykład rosół, który jest popularny w Wielkiej Brytanii, ale także w Stanach Zjednoczonych. Kolejne bardzo lubiane dania comfort food to pizza, grzanki z serem i keczupem - w Polsce w postaci zapiekanki, którą wiele osób pamięta jeszcze z czasów szkolnych.
4. Awangardowe kawowe modyfikacje
Według twórców raportu Flavor & Trend Predictions, hitem w przyszłym roku może okazać się kawa z dodatkiem? sproszkowanych ekstraktów z grzybów leczniczych, takich jak kordyceps, czy reishi. Co daje taka mieszanka? Znacznie wzbogaca właściwości zdrowotne kawy. Dodać należy, że smak kawy pozostaje bez zmian, gdyż lecznicze grzyby w proszku prawie nie zmieniają smaku napoju.
Co więcej, obok tradycyjnych smaków kawy i herbaty, w naszych menu pojawią się także nowe, między innymi lekka energetyzująca herbata o nazwie yupon, której podstawą jest ostrokrzew, relaksująca japońska herbata hojicha.
Cóż więcej możemy dodać? Z pewnością obiecujemy, że na bieżąco będziemy śledzić rynek i pojawiające się trendy, a korzystając z okazji, że jest to ostatni wpis (w tym roku!) na stronie "Szefa Kuchni", jeszcze raz życzymy Wam pomyślności, zdrowia oraz realizacji wszelkich planów i celów. Oby nadchodzący 2023 rok był łaskawy i pełen inspiracji.