
Co trzeci Polak chciałby jeść bardziej roślinnie, ale nie potrafi przyrządzać smacznych dań bez mięsa
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez instytut badawczy IQS na zlecenie MAX Premium Burgers, Polacy coraz częściej planują całkowicie wyeliminować mięso ze swojej diety. Co czwarta Polka i prawie co piąty Polak chce dokonać tej zmiany w ciągu najbliższych 2-3 lat. Hamują ich przed tym nie tylko nawyki żywieniowe wyniesione z domów, ale przede wszystkim brak pomysłów samodzielnego przyrządzania smacznych, roślinnych posiłków.
W ciągu ostatnich kilku lat Polacy znacząco otworzyli się na opcje roślinne. Obecnie, jak pokazują wyniki najnowszego badania IQS, aż 42% z nas spożywa posiłki bez produktów odzwierzęcych min. 3-4 razy w tygodniu. Ograniczamy konsumpcję mięsa zwierzęcego (ok. 1/3 Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy) oraz spożycie tłuszczów zwierzęcych i wędlin (ok. jedna czwarta Polaków w ciągu ostatnich 6 miesięcy). Wprowadzamy te zmiany z różnych pobudek - troski o klimat lub los zwierząt, zaleceń lekarskich czy indywidualnych preferencji smakowych. Całkowite przejście na dietę roślinną wciąż pozostaje jednak wyzwaniem - szczególnie wtedy, kiedy nie lubimy eksperymentować w kuchni, z domu rodzinnego znamy jedynie przepis na domowe mielone czy schabowe i nie mamy doświadczenia w przygotowywaniu dań bez mięsa. Pod ostatnim z tych stwierdzeń podpisuje się ponad jedna trzecia z nas (36%).
Idealnym rozwiązaniem dla takich osób jest wypróbowywanie pozycji roślinnych - chociażby na bazie soi, fasoli mung czy grochu - poza domem, w miejscach oferujących w tym zakresie jak największy wybór. Jeżeli wybrany posiłek nam posmakuje, zyskujemy dodatkową motywację do bycia konsekwentnym w niejedzeniu mięsa i większą odwagę do samodzielnego testowania roślinnych przepisów. Prawie 60% osób, które kiedykolwiek spróbowały "zielonego" posiłku w restauracji szybkiej obsługi uważa, że dania tego typu są równie smaczne jak dania mięsne lub zawierające produkty pochodzenia zwierzęcego.