Cocktail pairing bez tajemnic

Cocktail pairing bez tajemnic

Od lat jednym z oczywistych wyborów do dań jest wino. Ostatnia dekada przyniosła nowy trend budzi zainteresowanie szefów kuchni, barmanów i gości poszukujących nowych doznań smakowych. Mowa o pairingu koktajlowym, czyli dopasowywaniu do potraw koktajli.

W przeciwieństwie do tradycyjnego wine pairingu, który operuje konkretnymi zasadami, pairing koktajlowy oferuje jeszcze szersze pole do eksperymentów. To spektrum aromatów, konsystencji i technik, dzięki którym można wykazać się kreatywnością.

Cocktail pairing to sztuka świadomego zestawiania potraw i koktajli w taki sposób, aby wzajemnie się uzupełniały lub kontrastowały, tworząc złożone, a tym samym wielowymiarowe doznania smakowe. Dobrze zaprojektowany pairing opiera się na zrozumieniu składników, technik kulinarnych i profili sensorycznych. W grę wchodzą nie tylko smak i aromat, ale również tekstura, temperatura czy poziom kwasowości oraz słodyczy.

Można wyróżnić dwie przykładowe strategie: komplementarność i kontrast. W pierwszej z nich kluczowe jest podkreślenie dominujących cech dania na przykład delikatne ceviche może współgrać z koktajlem cytrusowym na bazie ginu, który wydobędzie świeżość i lekkość przypraw. Strategia kontrastu, z kolei, opiera się na zestawianiu elementów o przeciwnych właściwościach - w ten sposób cięższe danie może być równoważone przez wytrawny, ziołowy koktajl, który dopełni nieco cięższą strukturę.

- Cocktail pairing wymaga ścisłej współpracy między kuchnią a barem. Napoje muszą być nie tylko estetyczne i ciekawe, ale także zbalansowane: alkohol nie powinien przytłaczać potrawy, a nadmiar słodyczy czy cierpkości może zaburzyć odbiór całego dania - komentuje Patryk Machałowski, Deputy Manager w Panorama Sky Bar w hotelu Warsaw Presidential.

W nowoczesnym cocktail pairingu nie powinno zabraknąć sezonowych i lokalnych smaków. W wielu restauracjach napoje powstają na bazie tych samych składników, które pojawiają się w kuchni - fermentowane owoce, napary z ziół, azjatyckie przyprawy, infuzje z liści kaffiru czy domowe octy. Dzięki temu pairing współgra z kulinariami, stając się idealnym dopełnieniem dania.