Convotherm - najlepsze wsparcie dla początkujących i doświadczonych w sztuce kulinarnej

Convotherm - najlepsze wsparcie dla początkujących i doświadczonych w sztuce kulinarnej

Uznani szefowie kuchni na całym świecie od lat stawiają na sprawdzone rozwiązania, które wspierają tworzenie niebanalnych doznań kulinarnych. Jednym z takich asystentów w codziennej pracy jest Convotherm - wielofunkcyjny piec konwekcyjno-parowy. który potrafi sprostać wszelkim oczekiwaniom i najwyższym wymaganiom. Jego zalety przedstawia Paweł Salamon, szef kuchni w Pałacu Mierzęcin.

Ceniony w branży szef kuchni i Team Leader WorldSkills Poland - Paweł Salamon opowiedział o młodych talentach w Polsce, o tym, jak profesjonalne wyposażenie może rozbudzić ich pasję i o tym, jak ocenia najnowsze urządzenia Convotherm.

Ogromne doświadczenie i inspiracja

Mistrz sztuki kulinarnej Paweł Salamon na co dzień rozpieszcza smakiem i aromatem gości w Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. Klimatyczna Restauracja Destylarnia mogąca ugościć nawet 100 osób, pod wodzą szefa kuchni zachwyca gościnnością i iście angielskim klimatem ze stylowymi meblami oraz kominkiem. Autorskie dania, które znajdziemy w karcie są niebanalne - pełne inspiracji w stylu slow food, wellness oraz kuchni śródziemnomorskiej. Menu szefa kuchni obfituje w warzywa, owoce, zioła, ryby, dziczyznę i grzyby, czyli wszystko, co najlepsze. Gości restauracji zachwyca winnica Pałacu Mierzęcin z kolekcją wybornych własnych win.

Paweł Salamon nie tylko tworzy kulinarne doznania, ale także inspiruje. Jest zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski 2016, a także edukatorem zawodów gastronomicznych, powołanym przez MEN do grona ekspertów, którzy rewolucjonizują system edukacji zawodowej. Jest także trenerem i mentorem adeptów sztuki kulinarnej do prestiżowych konkursów, takich jak: WorldSkills Poland, czy EuroSkills. W swoim dorobku ma m.in. prestiżowe wyróżnienie w międzynarodowym kulinarnym Żółtym przewodniku Gault & Millau. Na co dzień wyznaje zasadę, że sukces jest składową pasji, cierpliwości oraz inwestowania w przyszłość.

(zdj. Iga Borowska-Krajnik)

Wsparcie na światowym poziomie

Tak duże zaangażowanie szefa kuchni w branży i chęć inspirowania młodych adeptów sztuki kulinarnej idealnie komponują się z filozofią marki Convotherm. Paweł Salamon już od kilku lat sprawdza możliwości pieców konwekcyjno-parowych Convotherm w trakcie zmagań kucharzy w konkursie Kulinarny Puchar Polski.

To bardzo prestiżowe wydarzenie, które wyłania mistrzów smaku i aromatu. Zmagania kucharzy wspierają wiodące stowarzyszenia branżowe (Klub Szefów Kuchni, Euro Toques Polska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy) oraz znakomici szefowie kuchni i autorytety świata gastronomii.

- Convotherm to urządzenia z najwyższej, światowej półki. Szefowie kuchni z ogromną przyjemnością dzielą się swoimi doświadczeniami z uczestnikami w trakcie konkursu i udzielają wskazówek, jak efektywnie wykorzystać ogromny potencjał pieców konwekcyjno-parowych w kuchni oraz w biznesie. To, co najbardziej cenię w urządzeniach od Welbilt to przede wszystkim doskonałe wykończenie, najwyższą jakość materiałów, stabilność i ergonomiczność procesów. To solidne wsparcie, które każdy powinien mieć w swojej codziennej pracy - mówi szef kuchni.

Paweł Salamon podczas ostatniej wizyty w fabryce Convotherm w Eglfing w Bawarii zapoznał się najnowszymi technologiami Convotherm. To, co go najbardziej zachwyciło to możliwość zobaczenia z bliska, jak prezentują się rezultaty niskotemperaturowego pieczenia oraz gotowania sous-vide w urządzeniach marki.

Wieloletnia relacja z marką Convotherm na wielu płaszczyznach

Wielofunkcyjne piece Convotherm po raz kolejny wspierały młodych, zdolnych kucharzy w ramach tegorocznej edycji prestiżowego konkursu WorldSkills Poland w kategoriach: Gotowanie oraz Cukiernictwo. Finaliści konkursu zmierzyli się m.in. z przygotowaniem ciasteczek bankietowych, pralinek, zupy sezonowej oraz dania głównego z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Urządzenia Convotherm na każdym etapie gotowania i pieczenia wspierały kucharzy poprzez odpowiednie dostosowanie mocy, temperatury, czy poziomu wilgotności.

Dobra koordynacja w kuchni w trakcie gotowania, presja czasu, higiena pracy i bezpieczeństwo, a także estetyka podania i kreatywność - to zaledwie kilka cech, które wyróżniają młode talenty kulinarne. Profesjonalny sprzęt w kuchni, taki jak Convotherm, może skutecznie wesprzeć pasję kucharzy i sprawiać, że tworzenie smaków będzie prawdziwą przyjemnością, a nie tylko zawodowym obowiązkiem. Wszystko to sprawia, że zespół kuchenny jest w stanie zapewnić pozytywne doświadczenia gościom hotelu, czy restauracji.

- Bardzo się cieszę, że w trakcie krajowych zmagań w ramach WorldSkills Poland możemy współpracować z marką Welbilt i pracować na piecach Convotherm. To najlepsze wsparcie na światowym poziomie. Wyjątkowy smak, ergonomiczne zarządzanie procesami w kuchni i doskonała atmosfera w trakcie tegorocznej edycji to nasz wspólny sukces. Młodzi uczestnicy zgodnie po konkursie stwierdzili, że każdy z nich chciałby mieć w swojej przyszłej pracy w branży właśnie taki sprzęt, który wspiera kucharza na każdym etapie gotowania, czy pieczenia. Już od pierwszych chwil Convotherm wzbudza zaufanie i ciekawość. Urządzenia Convotherm będą towarzyszyć uczestnikom w trakcie europejskich finałów EuroSkills 2023 - podkreślił Paweł Salamon, Team Leader WorldSkills Poland.

Szef kuchni w przyszłości planuje rozszerzenie współpracy z marką Welbilt. Wraz z zespołem w Restauracji Destylarnia aktualnie testuje funkcje produktów INDUCS. Jego zdaniem urządzenia indukcyjne wyróżniają się wysoką jakością wykonania, a także są bardzo ekonomiczne i mają realny wpływ na oszczędność budżetu. Szybkie nagrzewanie, ogromna moc i wysoka jakość wykonania sprzętów od INDUCS dają poczucie spokoju, że dania będą zawsze perfekcyjne.

(zdj. Paweł Salamon)

zdj. główne: Witold Spiess

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Welbilt