Convotherm niezawodnym partnerem konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu odbędzie się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce - Wielkopolski Kucharz Roku. Od tego roku wydarzenie ma zasięg krajowy. W konkursie mogą wystartować kucharze z całej Polski oraz Wielkopolanie pracujący za granicą, a wstęp jest wolny dla wszystkich.
Tradycja konkursu Wielkopolski Kucharz Roku
Pierwsza edycja jednego z najstarszych polskich konkursów kulinarnych sięga 2000 roku. Już wtedy to kulinarne wydarzenie otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Od 2014 roku wydarzenie zaczęło się odbywać pod patronatem uznanego i cenionego w środowisku szefa kuchni, śp. Rafała Jelewskiego (1970-2013) - kucharza z doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku. Mistrz sztuki kulinarnej reprezentował Polskę w finale najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d'Or 2011 w Lyonie.
- Jako główni organizatorzy konkursu mamy wrażenie, że nasze zawody wyróżniają się przede wszystkim rodzinną atmosferą, uczciwością, dbałością o najdrobniejsze szczegóły organizacyjne, poważnym traktowaniem profesji kucharza i profesjonalnej kuchni. Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku to nie tylko obserwowanie rywalizacji kucharzy walczących o tytuł i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski, ale również pokazy kulinarne, seminaria, spotkania autorskie, prezentacje mistrzów, wzniosłe i wzruszające momenty - opowiada ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski i jedna z czterech organizatorów wydarzenia Joanna Ochniak.
Nawiązanie do światowych standardów kulinarnych
Najwyższa jakość dań wymaga nie tylko wysokich kompetencji zawodników, ale też zaawansowanych technicznie urządzeń. Od 2014 roku organizatorzy Wielkopolskiego Kucharza Roku zaopatrują kuchnię konkursową w najwyższej jakości urządzenia niemieckiego producenta Welbilt. Współpraca z marką pieców konwekcyjno-parowych Convotherm nie jest przypadkowa.
- Convotherm jest partnerem światowego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or. Zależało nam, aby Konkurs im. Rafała Jelewskiego zapewniał zawodnikom taką samą jakość wyposażenia stanowisk i komfort pracy, jak ma to miejsce na najważniejszych konkursach kulinarnych organizowanych na świecie. Bardzo sobie cenimy to niezawodne i lojalne partnerstwo! - komentuje wybór Dominik Brodziak, jeden z obecnych organizatorów i pierwszych uczestników konkursu Wielkopolski Kucharz Roku, uczestnik eliminacji europejskich do Bocuse d'Or 2009 w Norwegii oraz trener Rafała Jelewskiego w finale Bocuse d'Or 2011 w Lyonie.
Podczas konkursów najbardziej przydatne są funkcje pieca usprawniające gotowanie. A przyciski szybkiego wyboru trybu pieczenia i gotowania Press&Go zapewniają najlepsze, stale odtwarzalne wyniki. Technologia Natural Smart Climate umożliwia sprawne przygotowanie wielu potraw jednocześnie w różnych warunkach temperaturowych, zapewniając każdemu daniu odpowiedni poziom soczystości. Krótszy czas obróbki produktów zapewnia system zamkniętego obiegu powietrza w komorze pieca ACS+. Ponadto zapobiega przechodzeniu zapachów oraz ich wydostaniu się na zewnątrz.
Wyzwania konkursowe w 2023 roku
Każdej edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku przyświeca jakaś idea przewodnia. W tym roku czwórka organizatorów pragnie zwrócić uwagę na fizyczne i psychiczne zdrowie kucharzy. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji jest "Mam apetyt na życie".
Rok 2023 jest przełomowy dla konkursu, gdyż z regionalnego stał się ogólnopolski. Z ponad dwudziestu zgłoszeń wybrano dziewięciu finałowych zawodników. Ich tegorocznym zadaniem będzie przygotowanie dań głównych z użyciem następujących składników obowiązkowych: jajka, dowolnych podrobów i szczawiu oraz sałatki wegetariańskiej, stanowiącej uzupełnienie smakowe głównego dnia.
- Zainteresowanie konkursem przerosło wszelkie nasze oczekiwania. Zarówno ze strony uczestników, jak i sponsorów czy obserwatorów. Utrzymanie poziomu jakości i popularności konkursu jest dla nas teraz priorytetem. Zadbaliśmy przede wszystkim o profesjonalne grono jurorów, które składa się z niezwykle cenionych i utalentowanych szefów kuchni i kulinarnych pasjonatów - opowiada Tomasz Purol, współorganizator konkursu, szef kuchni prestiżowej restauracji White Marlin w Sopocie oraz zwycięzca 5-edycji Top Chef Polska (2015) i wielu innych prestiżowych konkursów kulinarnych.
Warunki konkursowe cechują przyrządzaniem kilku różnych dań pod presją czasu i w stresie. Piece Convotherm są idealnym rozwiązaniem, aby sprostać potrzebom i oczekiwaniom zawodników konkursu. Marka Welbilt zapewnia piece w wielu różnych konfiguracjach, zarówno ze względu na wymiary, sposób zasilania, jak i rozbudowane funkcje. Model Convotherm maxx pro jest ceniony przez wielu szefów kuchni za zaawansowane technologie: ConvoGrill, ConvoSmoke, ConvoServe, BakePro oraz opatentowaną funkcję ConvoSense, umożliwiającą całkowicie automatyczne gotowanie przy wsparciu sztucznej inteligencji.
- Zapewniamy kucharzom znane i cenione w kuchniach profesjonalnych piece konwekcyjno-parowe Convotherm. Jako organizatorzy konkursu najbardziej cenimy je za jakość i niezawodność, co ma istotny wpływ na wyniki konkursu. Innowacyjność ma dla nas ogromne znaczenie, gdyż możemy ułatwić i usprawnić pracę zawodników oraz zapewnić większe możliwości w tworzeniu doskonałych dań konkursowych - dodaje Joanna Ochniak, certyfikowana, międzynarodowa jurorka konkursów kulinarnych w Worldchefs Association oraz właścicielka firmy szkoleniowo-doradczej dla gastronomii FPMS-Doradztwo Unijne.
Plany na przyszłość
Na rozwój konkursu duży wpływ będzie miało młode pokolenie kucharzy, ich zaangażowanie i pomysłowość. Organizatorzy biorą pod uwagę także możliwości wyjścia z konkursem na arenę międzynarodową.
- Wspaniale byłoby gościć zawodników i jurorów z całego świata w Poznaniu. Z całą pewnością będziemy chcieli położyć większy nacisk na szkolenia młodych adeptów kucharstwa. Współpraca w tym zakresie z firmą Welbilt da nam poczucie bezpieczeństwa i profesjonalizmu. W tym partnerstwie jesteśmy skazani na sukces - podsumowuje Barbara Surma, Członkini Rady PLOT, organizatorka pierwszych 10 edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku oraz pomysłodawczyni Kulinarnego Pucharu Polski.
Fot. Welbilt
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Welbilt