Coraz więcej restauracji w Polsce oferuje dowóz jedzenia

Coraz więcej restauracji w Polsce oferuje dowóz jedzenia

Co piąta polska restauracja ma w swojej ofercie opcję z dowozem zamówionego dania do klienta. Najwięcej takich lokali - 850 - jest w Warszawie.

20 procent restauracji zlokalizowanych na terenie naszego kraju decyduje się na możliwość dostarczania jedzenia na zamówienie pod wskazany adres. Lokali, które realizują je przy pomocy kurierów, z każdym rokiem jest coraz więcej. W stosunku do 2018 roku ich liczba wzrosła o ponad 50 procent.

Najwięcej takich restauracji znajduje się w Warszawie - 850. Ponadto dużo, bo niemal 330 jest ich w Krakowie i nieco ponad 220 we Wrocławiu.

Jeśli chodzi o odsetek lokali realizujących zamówienia swoich dań z dowozem, największym pochwalić może się Stargard, w którym oferuje go prawie połowa dostępnych na rynku restauracji.

Zdecydowanie najczęściej Polacy decydują się za zamówienia jedzenia z dowozem w weekendy. Według statystyk w jego trakcie składamy 49 procent zamówień z całego tygodnia. Liderem wśród weekendowych dni są piątek i niedziela. Najmniej dowozów do klienta wykonuje się w poniedziałki.

Od czasu wprowadzenia przepisów zakazujących handel w niedziele można zauważyć, że w trakcie niedziel wolnych od handlu zamówień było o ponad 30 procent więcej niż w niedziele handlowe.

Obserwacja rynku każe zwrócić uwagę na rosnący trend zamówień. Dlatego restauracje niemające w swojej ofercie dowozu dań do klienta mogą w niedługim czasie zaliczyć zdecydowany spadek przychodów.