"Czas na rybę" - znamy laureatów konkursu!
Podczas 9. Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, na Zamku w Niemodlinie 5 października odbył się konkurs kulinarny "Czas na rybę - Junior!", natomiast dzień później do zmagań podeszli szefowie kuchni.
Pięć dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych oraz pięć dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego w towarzystwie maślanki naturalnej z OSM Olesno. W jury degustacyjnym pierwszego dnia, podczas konkursu dla szkół zasiadali: Walentyna Jałocha - przewodnicząca, Wioletta Skuratowicz, Krzysztof Malinowski, Andrzej Jackowiak oraz Leszek Kawa. Od technicznej strony zmagania oceniali: Jacek Dutka oraz Tomasz Buchcik. Natomiast drugiego dnia kucharzy oceniali: Marcin Soból - przewodniczący, Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Szulborski i Krzysztof Gawlik. Części technicznej przyglądali się: Walentyna Jałocha, Krzysztof Malinowski i Tomasz Smoczyk.
Wyniki wyglądały następująco:
"CZAS NA RYBĘ - JUNIOR"
I miejsce - drużyna nr 3 z Wodzisławia Śląskiego w składzie Anna Elsner, Sylwia Smyczek.
Potrawa: Konfitowany karp w maśle szałwiowym w sosie szafranowo-pieprzowym, z puree dyniowym, w towarzystwie pasztetu z karpia i soczewicy, chipsa serowego, grzybów leśnych i glazurowanej jarzębiny
II miejsce - drużyna nr 2 z Gorzowa Wielkopolskiego, w składzie: Daniel Pelechaty, Izabela Uberman.
Potrawa: Karp/maślanka/cukinia/gruszka/por/pistacje
III miejsce + nagroda jury VIP: drużyna nr 5 z Namyslowa w składzie: Weronika Biała, Wiktoria Duszyńska
Potrawa: Karp w papilotach po namysłowsku
Nagroda specjalna Euro-Toques Polska: drużyna nr 1 z Namysłowa: Miłosz Mikołajczyk, Joanna Czubkowska
Potrawa: Karpiowa fantazja
Wyróżnienie: drużyna nr 4 z Kędzierzyna-Koźle w składzie: Julia Lerch, Julia Myszka.
Potrawa: Karp w cieście maślankowym, na puree w dwóch barwach z chipsem i dipami
"CZAS NA RYBĘ - SZEFOWIE KUCHNI"
I miejsce - Hotel Bania sp. z o.o.z Białki Tatrzańskiej, w składzie: Adrian Rosół, Szymon Szlembarski.
Potrawa: "Podhalański" karp karp/maślanka/makaron/marchewka/ogórek kiszony/grzyby shimeji
II miejsce - Restauracja Bajka z Grodźca, w składzie: Marcin Klich, Kevin Cwielong
Potrawa: Karp/maślanka oleska/kukurydza/czerwona porzeczka/chrzan
III miejsce: Hotel Radisson Blu z Krakowa, w składzie: Bartosz Lenda, Patryk Studziński.
Potrawa: Staw
Nagroda VIP: Restauracja Podpromie z Rzeszowa, w składzie: Seweryn Bałchan, Rafał Rzeszutek
Potrawa: Filet z karpia marynowany w maślance z bulionem rybnym w towarzystwie aromatycznych warzyw
Wyróżnienie miejsce: MUSI SUSHI z Lublina, w składzie: Michał Gasz, Krzysztof Kaźmierczak.
Potrawa: Roladka z karpia Sous-vide 57 st. z prażonym bekonem na maśle szałwiowym/ aromatyczna soczewica z gruszką i selerem naciowym/ kawior z karmelu pomidorowego/ lekka sałatka z rukwi wodnej z olejem lnianym i sokiem z kiszonej cytryny/ pianka z maślanki lekko podwędzanej
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!