Czas obróbki termicznej, jak go skrócić?

Czas obróbki termicznej, jak go skrócić?

Kucharze, jesteście przyzwyczajeni do przygotowania swoich potraw w tradycyjnych urządzeniach grzewczych jak kuchnia gazowa, elektryczna, indukcyjna, patelnia uchylna, piec konwekcyjny lub konwekcyjno-parowy? Są też takie, które mają wspierać procesy np. kuchenki mikrofalowe - wszystkim znane ale czy lubiane i popularne?

A gdyby tak połączyć dużą moc mikrofali z naprawdę wysoką temperaturą (max 280oC) i regulowanym nadmuchem powietrza? Dołóżmy do tego specjalne akcesoria, takie jak dwa rodzaje patelni teflonowych, Stone Bake oraz płytę teflonową do grillowania. Co z tego wyjdzie? Najszybsze urządzenie do gotowania w Waszych rękach - Atollspeed! Czy uwierzycie, że przygotowanie grillowanego steka wołowego (Antrykot o wadze 350g) na poziom Medium, może zająć w tym urządzeniu jedynie 170 sekund?! Frytki z shoarmą wieprzową w 150 sekund?! Dodam tylko, że przygotowane w jednym załadunku! A Lasagne? Od podstaw przygotowana w piecu Atollspeed Easy w niespełna 15 minut! Można?! Da się?! To się nazywa Speed Cooking!

Porozmawiajmy teraz o korzyściach z posiadania takiego pieca w swojej kuchni. Czy obecnie jednym z kluczowych kryteriów w obsłudze klienta, nie będzie właśnie szybkość wydawki? Najprawdopodobniej będzie miało to wpływ na szybszą konsumpcję gości, a tym samym szybszą rotację stolika. Wprowadzone są obecnie pewne restrykcje, większe odległości pomiędzy stolikami, skutkują mniejszą ich liczbą na sali konsumpcyjnej. Mniej stolików, to mniej gości w jednym czasie, wszyscy chyba zdajemy sobie z tego sprawę. Jednym ze sposobów poradzenia sobie z tym wyzwaniem, jest szybsze gotowanie.

SZYBSZE GOTOWANIE, TO SZYBSZE ZARABIANIE.

A smak? Czy obróbka w takim urządzeniu wpływa na smak? O to często pytają kucharze. Za smak odpowiada zawsze kucharz i tutaj się to nie zmienia. Przyprawy, marynaty, nastawy w piecu - nadal jesteś Szefem, cały czas Ty gotujesz. Najszybciej jak to możliwe. Atollspeed ma szansę stać się nowym narzędziem w rękach kucharza. Wystarczy być otwartym na innowację, na nowe kierunki - myśleć o nowych rozwiązaniach dla nowych wyzwań w branży.

Począwszy od pieców typu High Speed (hybrydowych) marki Atollspeed, a skończywszy na niemieckich piecach cukierniczo-piekarniczych Wiesheu, segment HoReCa ma do dyspozycji nowe rozwiązania od Wiesheu Polska. Na rynku polskim działamy od 2004 roku, zdobyliśmy zaufanie wielu klientów w segmencie piekarniczo-cukierniczym, teraz czas na gastronomię.

Nazywam się Roman Sykała, pracuje w Wiesheu Polska. Odpowiadam za rozwój i sprzedaż naszych produktów w segmencie HoReCa. W gastronomii zacząłem pracować w 1996 roku i tak bez przerwy po dziś dzień. Ukończyłem Zespół Szkół Gastronomicznych "Gastronomik" w Łodzi. Korzystając z okazji, chcę serdecznie z tego miejsca podziękować kadrze nauczycielskiej tej szkoły! Rozumiem gastronomię, znam wyzwania, dostrzegam problemy i staram się szukać optymalnych rozwiązań dla nich. Dzisiaj przedstawiam pierwsze z nich, moim zdaniem skuteczne.

Jeśli zainteresowała Cię treść tego artykułu i potrzebujesz więcej informacji, to zapraszam do odwiedzenia profilu Wiesheu Polska na Facebook. Jeśli chcesz zobaczyć jak się gotuje na naszym urządzeniu w trybie "zdalnym", to zajrzyj na nasz profil YouTube

Zobaczysz tam, jak Szef Kuchni Wiesheu Łukasz Dobrowolski gotuje na modelu Atollspeed 300H. Namiastkę jego możliwości, przedstawia zdjęcie tego jajka sadzonego przygotowanego w naszym Atollspeed. Zajrzyj do nas koniecznie! Dziękuje za czas, który poświęciłeś na przeczytanie tego artykułu.

Pamiętaj: CZAS TO PIENIĄDZ!

Tekst powstał we współpracy z firmą Wiesheu Polska sp. z o. o.