
Czworonogi w restauracji: trend czy konieczność?
Pies w restauracji to wciąż dla niektórych spore zaskoczenie. Jeśli chodzi o klientów sprawa jest jasna, po prostu nie każdy godzi się z tym, że świat się zmienia, a wraz z nim rola zwierząt domowych w życiu człowieka. Pomimo tego, sytuacji, w których spotykamy czworonoga w takim miejscu przybywa i warto wiedzieć zanim zareagujemy negatywnie, że wbrew pozorom może być tam mile widziany również przez polskie prawo.
To właściciel lokalu ostatecznie decyduje, czy zwierzęta domowe będą mile widziane, ale wyraźnie widać, że właściciele psów tego właśnie oczekują. Zanim podejmie się decyzję, trzeba zastanowić się, jak obecność czworonogów lub właśnie zakaz ich wstępu może wpłynąć na funkcjonowanie Twojej restauracji.
Goszczenie zwierząt w lokalu gastronomicznym jest trendem, który w najbliższym czasie będzie coraz bardziej widoczny. Restauracje prześcigają się w typach gościnności w tym przypadku. Wersja minimalistyczna zakłada po prostu zezwalanie na wejście z pupilem do lokalu. Wersja pośrednia to dodatkowo miska z wodą, natomiast wersja zaawansowanej gościnności ? to specjalne menu z potrawami dla czworonogów. Wizerunkowo i marketingowo jest to bardzo dobra decyzja. Pod warunkiem oczywiście, że nasz typowy i klasyczny gość nie ma nic przeciwko wizycie czworonogów. Musimy mieć też na uwadze, że niektórzy goście mogą mieć alergię na sierść zwierząt. Nie da się jednak ukryć, że psy w restauracji są coraz częstszymi gośćmi.