
Czy tłuszcze są niezdrowe?
Niezwykle trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie kuchni bez chociażby podstawowych tłuszczów. Smażenie jest jednym z fundamentalnych sposobów obróbki termicznej produktów spożywczych, które odbywa się oczywiście na tłuszczach. Przyjrzyjmy im się i sprawdźmy, jakie czynniki prozdrowotne niosą ze sobą.
Oczywiście z tłuszczami nie możemy łączyć jedynie czynności smażenia. Są to bowiem bardziej złożone kwestie, związane z dobrym i zdrowym funkcjonowaniem organizmu człowieka. Bo prawda jest taka, że w naszej codziennej diecie tłuszcze są niezbędne. Są to jedne z trzech podstawowych składników odżywczych, tuż obok białek i węglowodanów. Oczywiście co za dużo, to nie zdrowo - trzeba je spożywać z umiarem, a wówczas "odpłacą" się nam wieloma pozytywnymi skutkami. Jakie jednak produkty wybierać do przygotowywanych przez siebie dań, by te były pełnowartościowe i zdrowe?
Po pierwsze - oleje roślinne
To właśnie one są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w odpowiednich ilościach wzmacniają naszą odporność oraz wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu w naszej krwi. Oleje roślinne są głównym składnikiem diety śródziemnomorskiej, uchodzącej za jedną z najzdrowszych na świecie. Na które oleje jednak powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? Przede wszystkim na oliwę z oliwek - ten charakterystyczny olej o zielono-złotym zabarwieniu zna każdy z nas. Obecnie największym producentem oliwy z oliwek na świecie jest Hiszpania. W oleju tym znajdują się flawonoidy i karotenoidy, które działają antyoksydacyjnie, oraz kwas oleinowy (omega-9), który wpływa korzystnie na układ krążenia i zmniejsza ryzyko zachorowania m.in. na nowotwór piersi. Innym bardzo wartościowym składnikiem jest skwalen, wspierający układ odpornościowy i biorący udział w regulacji gospodarki hormonalnej organizmu. Oczywiście oliwa z oliwek to również bogactwo witamin, korzystnie wpływających na zdrowie i urodę. Po pierwsze witamina E, uważana za witaminę młodości. Posiada właściwości przeciwstarzeniowe, zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz jest silnym antyoksydantem. Po drugie witamina K - to ona ma wpływ na krzepnięcie krwi, dzięki czemu wiemy, że działa przeciwkrwotocznie. No i prowitamina A (beta-karoten), która jest przeciwutleniaczem, wpływa na kondycję skóry i wzroku, a także reguluje gospodarkę lipidową. Oliwę z oliwek można wykorzystać w gastronomii na wiele różnych sposobów i warto z tego skorzystać.
Drugim bardzo wartościowym olejem, jest popularny olej rzepakowy, nazywany "oliwą północy" ze względu na swoje wartości odżywcze. Zawiera on m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas omega-6 (linolowy) i kwas omega-3 (linolenowy) - wpływają one korzystnie na pracę mięśnia sercowego, stan skóry, działanie układu krwionośnego oraz nerek. Mają one również ogromne znaczenie dla odpowiedniego działania mózgu.
Co ciekawe, oleje roślinne sprzyjają osobom chorym na cukrzycę typu 2, ponieważ pomagają w redukcji poziomu glukozy i trójglicerydów, co współgra z faktem, że nie odkładają się w tej postaci i zostają szybko spalone.
Olei roślinnych jest mnóstwo do wyboru. Od wspomnianych oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, przez znane wszystkim słonecznikowy i z pestek winogron, po kukurydziany, lniany, dyniowy, sezamowy, arachidowy i wiele, wiele innych. Mają one nie tylko różne smaki, ale również przeznaczenie i wartości.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<