
Czy warto się szkolić?
Na samym początku chciałbym odpowiedzieć już na to pytanie, które stanowi tytuł felietonu. Odpowiedź brzmi: TAK! Nasi drodzy koledzy i koleżanki kucharze, warto się szkolić. Wiedza, którą zdobywamy, jest bezcenna i jest nasza, poszerzanie jej nieustanie powinno być wpisane w DNA każdego kucharza.
Tak jak u przedstawicieli innych zawodów, takich jak lekarz, prawnik czy księgowa, zmieniają się przepisy prawne, prezentowane są nowe publikacje, tak w naszym zawodzie pojawiają się nowe przepisy na dania, ale też publikacje, z którymi warto się zapoznać. Dla samych siebie powinniśmy wybierać się raz, dwa razy do roku na szkolenia, które będą poszerzały naszą wiedzę kucharską, dzięki której nasza atrakcyjność na rynku pracy wzrośnie, a co najważniejsze - poszerzymy nasze umiejętności i wzbogacimy się o nowe doświadczenia zawodowe, a także poznamy spojrzenie innych kucharzy na tematy związane z zajęciami.
Z czego warto się szkolić?
Ze wszystkiego, co związane jest z otoczeniem, w którym pracujemy. Mogą to być szkolenia ukierunkowane na konkretną kuchnię, tak zwane szkolenia ogólne, na przykład z kuchni włoskiej, greckiej czy też japońskiej, na których zaznajomisz się z ogólną wiedzą, jak przygotować najpopularniejsze dania z tych kuchni. Są też szkolenia ukierunkowane, bardziej szczegółowe, na przykład z pizzy, smażenia steków czy robienia makaroników - mają one za zadanie skupić się na konkretnej część danego rodzaju kuchni, pokazując krok po kroku technikę przygotowania. Szkolenia mają na celu podniesienie naszych kwalifikacji, poszerzenie naszej wiedzy, zdobycie nowych umiejętności.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<