Czym zaskoczyć gości restauracji w Wielki Tydzień?

Czym zaskoczyć gości restauracji w Wielki Tydzień?

Nadchodzącą Wielkanoc poprzedza Wielki Tydzień, w trakcie którego zgodnie z tradycją nie powinniśmy spożywać mięsa. To szansa na ciekawe propozycje w restauracyjnym menu.

Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jedzeniem jajek bądź dań przygotowanych na ich bazie. Jednocześnie według tradycji, w trakcie oczekiwania na Wielkanoc, powinniśmy do minimum ograniczyć spożycie potraw mięsnych. Najlepiej zrezygnować z nich całkowicie. Nie oznacza to, że potrawy na restauracyjnym świątecznym stole muszą być nudne.

Można przecież przygotować rybne potrawy, które w menu restauracji mogą zostać na dłużej. Intrygującą propozycją są tartaletki ze śledziem z kremową nutą, których farsz można zrobić między innymi z buraków i kremowego sera koziego. Ponadto zaserwowanie gościom śledzia z orzechami na marchewkowym puree z całą pewnością też powinno wprawić ich w zachwyt.

Propozycji z rybami w roli głównej może być mnóstwo, ale to między innymi od szefa kuchni zależy, która zostanie wprowadzona w życie i zaistnieje w karcie dań. Okres Wielkiego Tygodnia poprzedzający Wielkanoc to doskonała szansa na wypróbowanie innowacyjnych pomysłów w menu. Jeśli choćby jedna z potraw przypadnie gościom do gustu, uznać można ją za sukces.