
Diety pudełkowe nadal na topie
Rynek gastronomiczny nieustannie się rozwija i niemal w każdym roku możemy dostrzec rozkwit kolejnych jego gałęzi. Królują diety pudełkowe.
Rynek cateringu dietetycznego rozwija się dynamicznie. W ciągu kilku lat pojawiły się w Polsce setki firm, których produktem jest dieta pudełkowa z dowozem we wskazane miejsce. Wraz ze wzrostem podaży rośnie też popyt. Szczególnie w środowiskach korporacyjnych catering dietetyczny stał się trendem.
Brak czasu na regularne przyrządzanie i spożywanie posiłków negatywnie obija się na zdrowiu człowieka. Dlatego coraz częściej wszyscy zapracowani, którzy pragną troszczyć się o własne ciało decydują się, żeby przygotowanie posiłków zlecać profesjonalistom. Na taką potrzebę odpowiadają wszelakie diety pudełkowe, które dopasowane są do indywidualnych wymagań konsumenta.
Catering dietetyczny można w łatwy sposób porównać do restauracji na dowóz. W torbach znajduje się kilka szczelnie zapakowanych posiłków, gotowych do jedzenia. Wszystkie dania składają się na dietę o wyznaczonej dziennej kaloryczności, wybraną przez klienta. Każda z firm może mieć inne zasady dostarczania posiłków. Zdecydowana większość dostarcza torby z posiłkami codziennie nad ranem, we wskazanych przez klienta godzinach.
Standardem są diety bez glutenu lub bez laktozy. W ofercie jest także wiele rodzajów diet z przeznaczeniem dla sportowców oraz specjalistycznych - dla osób z problemami trawiennymi, cierpiącymi na insulinooporność lub inne dolegliwości.