Działalność zaczęli w pandemii - dzisiaj są w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce

Działalność zaczęli w pandemii - dzisiaj są w gronie 100 najlepszych restauracji w Polsce

Jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień jakie może otrzymać restauracja jest nagroda przyznawana przez elitarny przewodnik kulinarny "Poland 100 Best Restaurants".

22 lutego podano pełną listę 100 najlepszych restauracji w Polsce roku 2020. Nagrody rozdawane były w pięciu grupach: GRAND AWARD - 5 widelców, 4 widelce, 3 widelce, 2 widelce oraz 1 widelec. Im więcej widelców otrzymała restauracja, tym lepiej. Gala została przeniesiona z października ubiegłego roku, ale niestety nie mogła się odbyć nawet teraz przez panującą pandemię, a wyniki zostały podane online.

- Nie była to łatwa decyzja. Od dawna nadawaliśmy rozmach temu wydarzeniu i na ten wyjątkowy wieczór czekali właściciele restauracji, szefowie kuchni oraz goście restauracji - entuzjaści wyśmienitej kuchni. Jednak zdrowie i dobre samopoczucie laureatów i gości zawsze były najważniejsze. - mówi twórca przewodnika, Cezary Wołodko.

Pandemia mocno uderzyła w branżę gastronomiczną, jednak w czasie, kiedy jedni walczyli o przetrwanie, inni dopiero się otwierali. Tak było z restauracją Morski Zając w Kuźnicy, którą otwarto na chwilę przed pierwszą falą koronawirusa. Jednak zaangażowanie, pasja i ciężka praca przyniosły miejscu sukces i poza umieszczeniem go na liście 100 najlepszych restauracji w Polsce, przyznano nagrodę 3 widelców. To niesamowite osiągnięcie biorąc pod uwagę wciąż trwającą pandemię na świecie.

-Nie ma słów, które mogłyby opisać to co teraz czujemy. Przy otwarciu restauracji byliśmy pełni obaw, jednak nadzieja na powodzenie nas nie zawiodła. Wysiłek włożony w przygotowanie do otwarcia tego miejsca nie poszedł na marne. W procesie tworzenia oddajemy całych siebie, przekazując w daniach naszą pasję i miłość do tego co robimy. Jednak miejsce, w którym teraz jesteśmy to również zasługa naszych gości. Otrzymujemy ogrom wsparcia, gdyby niecodziennie składane zamówienia nie byłoby nas tutaj. Dziękujemy! - komentuje wyróżnienie Klaudia Świerczyńska, menadżer Morskiego Zająca.

Właściciele mogą pochwalić się nie jednym, a aż dwoma sukcesami! Poza nadmorskim lokalem, posiadają również restaurację Śląska Prohibicja w Katowicach, która także znajduje się na prestiżowej liście i otrzymała nagrodę 4 widelców. To już kolejne wyróżnienie tej restauracji, w zeszłym roku została ona nagrodzona 3 widelcami tym samym udowadniając, że żadna pandemia im nie straszna.

- Nie spoczywamy na laurach, dla was i dzięki wam zmieniamy się na lepsze! To wy nas wspieracie i dajecie siły do działania. Takie wydarzenia to największe podziękowanie jakie możemy otrzymać. Wszystko co robimy wychodzi prosto z serca, dlatego jest dla nas tak wyjątkowe - mowi Aleksandra Mucha, dyrektor restauracji.