Dzień Piwowara

Dzień Piwowara

Wiedzieliście, że piwowarowie doczekali się swojego święta? Przypada ono co roku 25 maja. To okazja, by uczcić ciężką pracę, pasję i kreatywność osób zajmujących się warzeniem piwa.

25 maja to wyjątkowy dzień dla miłośników piwa oraz dla tych, którzy je tworzą - Dzień Piwowara. Nic dziwnego, tozawód z bogatą historią, profesja, która w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością ze względu na sukcesywny rozwój browarów rzemieślniczych.

Setki lat historii - pierwsze ślady produkcji piwa pochodzą z Mezopotamii sprzed około 7000 lat. Starożytni Sumerowie byli jednymi z pierwszych piwowarów. Ich piwo uchodziło za napój bogów przez co było często używane w obrzędach religijnych.

Z kolei w średniowieczu piwowarstwo rozwijało się głównie w klasztorach. Mnisi doskonalili techniki warzenia piwa, wprowadzając takie innowacje jak użycie chmielu.

W XIX wieku, wraz z rewolucją przemysłową, nastąpiło wprowadzenie nowych technologii i metod produkcji, a także nowych piwnych stylów jak pilzner. To  pozwoliło na zwiększenie skali produkcji. Powstały pierwsze browary przemysłowe, a piwo stało się dostępne dla szerszego grona odbiorców.

Prawdziwy renesans sztuki piwowarstwa w naszym kraju rozpoczął wzrost zainteresowania piwem kraftowym. Wraz z rozwojem rynku piwa rośnie także zapotrzebowanie na dobrych piwowarów.

Codzienna praca w browarze opiera się na połączeniu nauki w postaci procesu chemicznego ze sztuką - kreatywnością i umiejętnością eksperymentowania z różnymi składnikami, aby tworzyć unikalne kompozycje smakowe.